NEW YORK
TERMINER PÅ LÄTT MINUS, AFFÄRER INOM BIOTEKNIK (Direkt)

2018-01-22 15:01

STOCKHOLM (Direkt) Terminerna för de amerikanska börserna låg på lätt minus inför måndagens öppning när nedstängningen av statlig verksamhet fortsätter för tredje dagen.

På söndagen meddelades att en omröstning för att undvika stängning av federal verksamhet skjuts upp till motsvarande klockan 18 svensk tid på måndagen efter att förhandlingarna mellan en grupp senatorer från båda partierna misslyckats att nå en uppgörelse.

Nedstängningen av delar av den statliga verksamheten i USA, väntas inte ge någon mer betydande inverkan på ekonomin, skrev Commerzbank i ett marknadsbrev på måndagen.

Dollarn har på måndagen handlats i relativt sidledes och i USA-räntorna är det små nettoförändringar.

Börserna har hittills i stor utsträckning skakat av sig nedstängningsdramat eftersom förväntningar om breddad global ekonomisk tillväxt och högre vinster lyft aktierna till nya rekordnivåer under månaden.

En stund före klockan 15 hade terminen för Dow Jones industriindex backat runt 0,2 procent. För det bredare S&P 500 och teknikorienterade Nasdaqs kompositindex låg terminerna cirka 0,1 procent.

I fredags stängde de amerikanska börserna i positivt territorium. Dow Jones industriindex slutade 0,2 procent upp, S&P 500 med +0,4 procent och Nasdaqs kompositindex med +0,6 procent. Asienbörserna avslutade måndagen uppåt och det följdes av plusnoteringar på Europas aktiemarknader.

På råvarumarknaden noterades oljepriserna nära oförändrade nivåer vid 15-tiden och på basmetallerna har priserna mestadels ökat något.

Läkemedelsbolaget Celgene köper sin inhemska sektorkollega Juno Therapeutics, båda verksamma inom bioteknik. Budet är på 87 dollar per aktie, motsvarande 9 miljarder dollar. Junis aktie steg till drygt 86 dollar i den amerikanska förhandeln medan Celgene var ned någon procent.

Vidare har den franska läkemedelsjätten Sanofi lagt bud på Sobis amerikanska partner Bioverativ på närmare 12 miljarder dollar. Bioverativs aktie steg kraftigt upp mot budnivån i förhandeln.

Klädkedjan Abercrombie höjer försäljningsprognosen för sitt fjärde kvartal, som sträcker sig till och med januari, och belönades med en kursstegring på nästan 6 procent.

Oljeservicebolaget Halliburton slog analytikernas förväntningar på resultat och intäkter i fjärde kvartalet och aktien steg drygt 2 procent inför handelsöppningen.

På måndagens fortsatta USA-agenda finns rapport från streamingjätten Netflix strax efter börsstängning. Ingen USA-statistik väntas under eftermiddagen men senare i veckan blir det bland annat ett knippe bostadsstatistik, preliminärt PMI från Markit och det första BNP-estimatet för fjärde kvartalet.

Om det inte händer något dramatiskt i Washington ska USA:s president Donald Trump ansluta sig till ledare och företagschefen i schweiziska Davos under veckan för World Economic Forum.

Noteringar runt klockan 14:50
(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)
Terminen för DJIA        -0,21%
Terminen för S&P 500     -0,07% 
Terminen för Nasdaq 100  -0,07%
2-åriga USA-räntan       +0,004    till 2,0691%
10-åriga USA-räntan      -0,0092   till 2,6500%
Olja, US WTI             +0,05%    till 63:40 dollar/fat
Olja, Brent              -0,03%    till 68:59 dollar/fat
EUR/USD                  +0,0028   till 1:2251

Viveka Bergman Romander +46 8 5191 7928

Nyhetsbyrån Direkt


Netflix - I dag

{point.key}

Sanofi - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -