MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2018-01-19 16:19

STOCKHOLM (Direkt) Veckans makroagenda är fullspäckad med viktig data och centralbanksbesked från Bank of Japan och ECB.

På statistikfronten märks ZEW-index och IFO-index från Tyskland, preliminära PMI-utfall från bland annat euroområdet, japansk KPI och BNP-estimat från Storbritannien och USA.

Här hemma frågas riksbankschefen Stefan Ingves ut i finansutskottet, SCB publicerar arbetslöshets-, detaljhandels- och hushållutlåningssiffror och KI släpper sin konjunkturbarometer.

MÅNDAG DEN 22 JANUARI

=====================

kl 15.00: IMF: publicerar World Economic Outlook Update

I höstprognosen, i oktober, var budskapet från IMF att det globala uppsvinget i den ekonomiska aktiviteten stärks.

Fonden gjorde brett baserade upprevideringar i euroområdet, Japan, tillväxtländer i Asien och i Europa samt Ryssland. Detta motverkade mer än väl nedåtrevideringar för USA och Storbritannien.

Den globala BNP-tillväxten, som 2016 var den svagaste sedan finanskrisen med en uppgång med 3,2 procent, väntades då uppgå till 3,6 procent i år och 3,7 procent nästa år.

I måndags (15/1) sade biträdande IMF-chefen David Lipton i ett tal i Hongkong att den cykliska återhämtningen i den globala ekonomin blir allt starkare och tecknen pekar mot starkare tillväxt i samtliga regioner. Men den långa och gradvisa återhämtningen befinner sig nu i ett sent skede.

"Det är därför IMF-chefen Christine Lagarde har sagt att tiden för att fixa taket är när solen skiner. Vårt budskap är tydligt: det är nu dags att hantera bräckligheter och strukturella frågor som kan hämma en uthållig tillväxt, och att vidta åtgärder som möjliggör starkare tillväxt när väl den cykliska återhämtningen inte längre driver ekonomin", sade David Lipton.

Han varnade för ett antal risker som kan lura i vassen - som bräckligheter på finansmarknaderna, oväntad penningpolitik och växelkursrörelser som kan få kapitalflödena att vända, ökade protektionistiska åtgärder eller öppna säkerhetskonflikter i spåren av ökade geopolitiska spänningar och frågetecken kring tillväxtmöjligheterna på medellång sikt.

kl 15.00: EMU: eurogruppsmöte

Ska enligt källor inleda processen för att välja en ny vice ECB-chef efter Vitor Constancio, vars mandat löper ut i slutet av maj. Före slutet av februari måste euroländerna nominera kandidater och hittills är det bara spanske ekonomiministern Luis de Guinos som uppges ha visat intresse.

Ett annat ämne vid mötet är Grekland där klartecken i stort sett väntas ges för nästa delutbetalning av nödlån, om alla villkor har uppfyllts helt.

Om så är fallet kan eurogruppen ge grönt ljus för nationella procedurer och sedan för räddningsfonden ESM:s ledning att besluta om utbetalningen.

Denna del av nödlånet väntas uppgå till 6-7 miljarder euro och betalas ut i omgångar.

Det grekiska räddningsprogrammet avslutas i augusti och en fjärde omgång med åtgärder ska hinna utarbetas till i juni.

Ytterligare en punkt på programmet är en bedömning från IMF om hur de ser på läget i euroområdet, där de ser risker från brexit och från att den ekonomiska medvinden mojnar.

TISDAG DEN 23 JANUARI

=====================

kl 9.30: Riksbanken: publicerar Stefan Ingves anförande vid finansutskottets utfrågning om finansiell stabilitet och makrotillsyn

Ingves kommer sannolikt att få frågor om bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning av ledamöterna i finansutskottet.

Enligt protokollet från det senaste penningpolitiska mötet välkomnade Riksbanken att utbudet av bostäder har ökat och att bostadspriserna har dämpats.

"Även om det finns risker kopplade till utvecklingen på bostadsmarknaden så konstaterades också att den starka konjunkturen i Sverige och omvärlden talar för att nedgången i bostadspriserna blir ganska måttlig", stod det i protokollet.

Medverkar vid mötet gör även finansmarknadsminister Per Bolund, FI-chefen Erik Thedéen, riksgäldsdirektör Hans Lindblad och riksrevisor Ingvar Mattson.

kl 11.00: Tyskland: ZEW-index januari

I december sjönk ZEW-index, som visar tyska investerares och analytikers förväntningar på ekonomin.

Index över förväntningarna, som ska förutsäga den ekonomiska utvecklingen på sex månaders sikt, sjönk till 17,4 i december jämfört med 18,7 i november, under väntade 18,0.

ZEW noterade då att utsikterna för den tyska ekonomin det kommande halvåret fortsatt ser positiva ut, och att osäkerheten om den kommande regeringen hittills inte hade påverkat denna bedömning.

I januari väntas ZEW-index ha stigit till 17,7, enligt Bloomberg News snittprognos.

BOJ: räntebesked, prognoser

En neddragning av köpen av ultralånga statsobligationer den 9 januari gav marknaden hicka och fick yenen att stärkas, på antagandet om en tidigarelagd omläggning av penningpolitiken, även om BOJ-bedömare tonade ned signalvärdet.

Enligt Reuters enkät väntas BOJ nu hålla såväl styrräntan som nollräntemålet för den tioåriga statsobligationen oförändrade, samtidigt som de i de nya prognoserna kan vara lite mer optimistiska om utvecklingen.

"BOJ-ledamöterna har blivit mer uttryckliga om kostnaderna för den fortsatt mycket expansiv hållning, troligen för att se hur marknaderna reagerar. De har råd att göra detta då ekonomin går bra. Nyckeln är yenens rörelse. BOJ kan komma att börja normalisera policyn i år om de är övertygade om att en sådan åtgärd inte kommer att utlösa en ovälkommen yenförstärkning", sade Yoshihiki Shinke på Dai-ichi Life Research Institute.

Commerzbank noterar att den japanska ekonomin har varit i en uthållig uppåtgående trend och att inflationen är på väg upp, åtminstone delvis.

Mot denna bakgrund spekulerar marknaden allt mer i att en omläggning av penningpolitiken är på gång. Den tioåriga statsobligationen ligger också nära vad BOJ kan tolerera.

Enligt medierapporter finns det också en intern debatt i BOJ där vissa förordar en normalisering av penningpolitiken. Men det betyder ingen snar omläggning, även hökarna i BOJ, som är i minoritet, ser framför sig ett behov av fortsatt stimulans ett tag till.

"Dessutom vill centralbanken undvika en ytterligare förstärkning av yenen, vilket skulle vara oundvikligt om de ändrade kurs", skriver Commerzbank.

Enligt Wall Street Journals källor kommer också BOJ lämna oförändrat nu, men det finns en debatt om hur de bäst ska kunna kommunicera en eventuell policyförändring om inflationen fortsätter utvecklas som väntat.

ONSDAG DEN 24 JANUARI

=====================

kl 8.00: TNS Prospera: inflationsförväntningar - penningmarknadens saktörer

I den senaste undersökningen, som publicerades i december och även omfattade arbetsmarknadens parter, spådde penningmarknadsaktörerna att KPI-inflationen skulle vara 1,9% om ett år (ned från 2,0 månaden före), 2,1% om två år (ned från 2,0) och 2,0% om fem år (2,0).

kl 10.00: EMU: Markit kombinerat PMI (prel) januari

En starkare euro och högre oljepriser väntas inte ha dämpat förtroendet i eurozonens ekonomier i januari utan index väntas ha legat kvar nära sina historiska högstanivåer.

Commerzbanks ekonomer är aningen mer optimistiska än konsensus och bedömer att industri-PMI sjönk marginellt från 60,6 i december till 60,5 i januari (konsensus 60,3) och att tjänste-PMI sjönk från 56,6 i december till 56,5 (konsensus 56,4).

Marknadens förväntningar på det sammanvägda indexet (composite) ligger på 57,9 i januari, svagt ned från 58,1 i december.

TORSDAG DEN 25 JANUARI

======================

kl 9.00: KI: konjunkturbarometer

Den sammanfattande barometerindikatorn över läget i svensk ekonomi har nu legat över 100 - mycket starkare än normalt - i nio månader i rad och väntas fortsätta att göra det även i januari. Hushållen, vars förtroende oväntat stigit till de högsta nivåerna sedan början av 2011 trots höstens boprisnedgång, väntas ha blivit mindre optimistiska.

Industriföretagens indikator spås samtidigt ha stigit, efter en ganska stor nedgång förra månaden.

kl 9.30: SCB: arbetslöshet december

Den säsongsrensade arbetslösheten sjönk oväntat mycket förra månaden, till 6,4%, och väntas nu ha stigit till 6,5%.

kl 10.00: Tyskland: IFO-index januari

Klimatet inom det tyska näringslivet sjönk tillbaka till 117,2 i december, från reviderade 117,6 i november. Det var en något större nedgång än analytikernas förväntningar på 117,5.

IFO-chefen Clemens Fuest konstaterade då i ett uttalande att sentimentet i det tyska näringslivet var utmärkt inför jul, men inte längre riktigt lika euforiskt som månaden före.

Nedgången berodde på lite mindre optimistiska förväntningar, medan bedömningen av det aktuella affärsläget var mer positivt.

"Feststämning råder hos tyska företag", skrev han och noterade att tillverkningsföretagen gladdes åt en uppgång i orderingången. De räknade också med att priserna ska fortsätta stiga.

Konsensusprognosen för januari är 117,0, marginellt ned från i december.

kl 10.00: Norges Bank: räntebesked

Väntas sitta stilla i båten vid sitt januarimöte. Ingen ny räntebana publiceras och huvudbudskapet väntas bli att inget har förändrats sedan mötet i december.

Nordeas Erik Johannes Bruce ser det som ett "mellanmöte" och ser liten potential för någon marknadspåverkan.

"Eftersom det inte blir någon ny räntebana kommer fokus att ligga på huruvida direktionens bedömning indikerar någon förändring i synen", skriver han i ett kundbrev.

Ekonomen noterar att nedgången i arbetslösheten dämpades i december, precis som Norges Bank räknat med, inflationen ökade som väntat, norska kronan ligger för närvarande på sin prognos och penningmarknadsspreadarna är nära prognos.

Men det finns två saker på uppsidan som kommer att nämnas. Förväntade räntor har stigit sedan decembermötet och det har också oljepriserna.

"Även om summan av nyheterna kanske varit på uppsidan för Norges Bank motiverar det inte någon signifikant förändring i deras syn. Huvudslutsatsen kommer därför antagligen ligga nära den vid det förra 'mellanmötet' i oktober", skriver Nordea-ekonomen.

Danske Bank tror heller inte på några nyheter vid detta möte, men anser att sannolikheten för en decemberhöjning har ökat. De tycker att kronan varit något svagare än väntat och pekar också på de högre oljepriserna.

"Lägg till detta något högre räntor i utlandet än vad som antogs förra månaden, och det ser ut som att chanserna för en höjning i december har ökat något", skriver Danske Bank i ett kundbrev.

kl 13.45: ECB: räntebesked

Väntas hålla styrränta och QE-program oförändrade, men fokus ligger på om de är redo för någon förändring i den framåtblickande guidningen.

Frågan fick näring av protokollet från förra mötet, som talade om behov av en förändrad kommunikation i närtid.

"Språkbruket som gäller flera olika dimensioner i den penningpolitiska hållningen och den framåtblickande guidningen kan ses över tidigt nästa år (2018), stod det i protokollet.

Det fick euron att stärkas och förväntningarna om en första räntehöjning att tidigareläggas. Därefter har ledamöter som Francois Villeroy de Galhau och Vitor Constancio varit ute och uttryckt viss oro för växelkursen.

Europas ekonomi går fortsatt starkt, men kärninflationen utvecklas trögt och ECB brukar hellre göra policyförändringar i samband med nya prognoser.

Danske Bank tror inte att ECB kommer att ändra i sitt språkbruk vid detta möte, utan avvaktar.

"I stället tror vi att den första förändringen i språkbruket om vissa delar av hållningen och den framåtblickande guidningen kommer vid mötet den 8 mars, då en potentiell avslutning av QE fortsatt är åtta månader bort och effekterna från den nya köptakten inte utvärderats", skriver Danske Bank.

På senare tid har hökaktiga kommentarer från ECB-rådet dominerat, och de återspeglar en mer holistisk syn på ekonomin och inflationen som kanske får mer spridning i rådet.

Tillväxtindikatorer fortsätter att överraska på uppsidan, och värt att bevaka framöver blir hur olika mått på kärninflationen utvecklas, enligt Danske Bank.

Capital Economics tror att ECB vid detta möte kommer att släppa sitt åtagande om ökat QE om förhållandena försämras.

"Och de bör rätt snart signalera att nettoköpen kommer att avslutas innan årets slut. Men så småningom väntar vi ett tydligare budskap om räntan som indikerar ett stort tidsspann mellan slutet på QE och den första räntehöjningen, vilket kommer få euro att förlora lite styrka", skriver Capital Economics.

kl 14.30: ECB: pressträff med Mario Draghi

Ett tillfälle att tydliggöra hållningen och eventuella meningsskiljaktigheter inom rådet. Om ECB lämnar oförändrat kan det också vara ett tillfälle för Draghi att ändå ge en hint om kommande förändringar.

"De viktigaste ämnena för Q&A: eurons förstärkning, förändringen av den framåtblickande guidningen och takten i denna förändring, samt dominansen av hökaktiga budskap i finanspressen", skriver Danske Bank.

FREDAG DEN 26 JANUARI

=====================

kl 0.30: Japan: KPI december

I november överraskade inflationsstatistiken från Japan genom att flera mått kom in högre än väntat. Kärn-KPI (KPI exklusive färska livsmedel) steg exempelvis med 0,9% jämfört med ett år tidigare, istället för väntade 0,8%.

Även nationella KPI-inflationen överträffade förväntningarna med 0,1%-enhet.

KPI i Tokyoområdet (som ligger en månad före med statistiken) steg 1,0% i december, jämfört med samma månad föregående år. Analytikerna hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,6 procent. Även kärn-KPI i Tokyoområdet var högre än förväntningarna.

För december spås hela Japans KPI-inflation ha stigit till 1,1% medan kärninflationen väntas ligga kvar på 0,9 procent.

kl 9.30: SCB: detaljhandel december

Black Friday har gjort att allt mer av julhandeln numer klaras av redan i november. Jämfört med i november väntas också detaljhandelns försäljning ha minskat något. I årstakt spås 4,2%, efter 3,8% i november.

kl 9.30: SCB: hushållsutlåning december

Hushållsutlåningen väntas så småningom växla ned efter nedgången i bostadspriserna, men inte riktigt ännu, enligt analytiker som ser en fortsatt ökningstakt på 7,1% y/y i december.

kl 10.30: Storbritannien: BNP (est) 4 kv

Nordea konstaterar att den brittiska ekonomin hittills har varit rätt motståndskraftig mot brexit-oron. Men även om sentimentsindikatorer inte är lika optimistiska som på andra håll i världen så pekar de ändå mot en hygglig inledning på 2018.

Bank of Englands prognos pekar mot en avmattning till 1,5 procent y/y under fjärde kvartalet.

"Det är något lägre än vad som antyds av PMI och av den månatliga indikatorn från NIESR (1,7%)", skriver Nordea i ett kundbrev.

Konsensusestimatet ligger på 0,4% q/q och 1,7% y/y, efter en tillväxt på 0,4 respektive 1,7 procent under tredje kvartalet.

kl 14.30: USA: BNP (est) 4 kv

Commerzbank räknar med att den amerikanska ekonomin återigen växte över sin potentiella nivå under fjolårets sista kvartal, men en rejäl uppgång både i privatkonsumtion och i investeringar. Om inte lageravvecklingen gett ett negativt bidrag skulle tillväxten varit ännu högre, enligt ekonomerna.

"Privatkonsumtionen ökade sannolikt i en ännu kraftigare takt, pådrivet av återhämtningen på arbetsmarknaden och ökat välstånd", skriver de i ett kundbrev.

De noterar att konsumtionen har ökat snabbare än inkomsterna en tid nu, vilket sänder en del oroande signaler. Sparkvoten har exempelvis sjunkit, från 6 procent till under 3 procent de senaste två åren, men inkomsterna håller på att revideras, sannolikt tydligt uppåt, så statistiken kanske undervärderar sparandet, enligt Commerzbankekonomerna.

När det gäller investeringarna ser de en tvåsiffrig ökning för utrustning och bostadsbyggande.

"Ett ökat antal företag håller på att nå sina kapacitetstak på grund av stark efterfrågan hemma och från utlandet, och det är därför de investerar mer i nya maskiner. Samtidigt stärker sänkningen av bolagsskatten förtroendet i näringslivet", skriver de.

Om BNP-utfallet är så starkt som Commerzbank räknar med skulle det stötta Federal Reserves räntehöjningsbana. Ett tredje kvartal i följd med tillväxt över potential skulle vara ännu en signal om att kapacitetsutnyttjandet är högt och inflationen bör ta fart på medellång sikt.

"Därför räknar vi med tre räntehöjningar från Fed i år, vilket är något över marknadens förväntningar", skriver de.

Konsensusprognosen är 2,9%, ned från en tillväxt på 3,2% i beräknad årstakt under tredje kvartalet.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -