KINA
BNP ÖKADE 6,8% 4 KV JMF 4 KV 2016 (NY) (Direkt)

2018-01-18 08:52

(tillägg: från stycke fem)

STOCKHOLM (Direkt) Kinas BNP ökade 1,6 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare steg BNP 6,8 procent.

Det rapporterar det nationella statistikkontoret NBS, enligt Reuters.

Enligt Reuters enkät väntades BNP ha ökat 1,6 procent jämfört med föregående kvartal och ha ökat med 6,7 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Under det tredje kvartalet ökade BNP med oreviderade 6,8 procent jämfört med samma kvartal året före.

Under helåret 2017 ökade BNP med 6,9 procent jämfört med 2016. Det var högre än 2016 års utfall på 6,7 procent och första gången sedan 2010 som tillväxttakten accelererade.

NBS chef Ning Jizhe uppgav att Kinas ekonomi adderade mer än 13 miljoner nya jobb under 2017, och att enkätbaserade data indikerar en arbetslöshetsnivå på strax under 5 procent i december.

Han sade också att NBS har ägnat mycket uppmärksamhet åt datans tillförlitlighet och att statistikens kvalitet har förbättrats. Den totala datan påverkas inte negativt av lokala oegentligheter i rapporteringen, och gapet mellan lokalt och centralt rapporterade data minskar.

Iris Pang på ING i Hongkong konstaterade att Kinas tillväxt är fortsatt mycket stabil. De risker som man oroade sig för under 2017, till exempel att överkapacitet skulle ha en negativ inverkan på BNP, blev inte verklighet då nya sektorer faktiskt kommer fram som bidrar till uppgången.

För 2018 finns det nya risker, med en finanssektor som minskar belåningsgraden.

"Jag tror att myndigheterna kommer att hantera detta mycket försiktigt eftersom jag tror att riskerna är sammanlänkade - finanssektorns krediter, företagens krediter, hushållens kredit och hushållens investeringar i wealth management-produkter", sade Iris Pang till Reuters.

Chi Lo på BNP Paribas i Hongkong tror att BNP-tillväxten i år kommer att dämpas till 6,5 procent på grund av ett intensifierat arbete med att minska skuldsättningen och strukturreformer inom miljöområdet. Det finns också en cyklisk motvind inklusive en inbromsning på fastighetsmarknaden, minskat momentum i privata investeringar och minskade finanspolitiska stimulanser.

"Det senare återspeglar Pekings 'nya normala' tillväxtstrategi som har för avsikt att minska betoningen på hög tillväxt till förmån för högkvalitativ tillväxt", sade Chi Lo till Reuters.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -