POLITIK
LÖFVEN VARNAR FÖR FLER STORA SKATTESÄNKNINGAR (Direkt)

2018-01-17 11:07

STOCKHOLM (Direkt) Statsminister Stefan Löfven varnar för att "fler stora skattesänkningar" från Alliansen skulle hota satsningar mot brottsligheten och på välfärden.

"Vi löser inte fler brott med skattesänkningar… Det är det gemensamma som behöver lösas nu, det behövs inte fler stora skattesänkningar", sade Stefan Löfven i riksdagens partiledardebatt på onsdagen.

Statsministern frågade Moderatledaren Ulf Kristersson varför de borgerliga hela tiden vill sänka skatterna.

"Vi sänker skatter på låga inkomster för att det ska bli mer lönsamt att arbeta än att leva på bidrag", svarade Ulf Kristersson.

Han tillade att Moderaterna vill sänka marginalskatterna eftersom de tycker det är omoraliskt att ta mer pengar än nödvändigt från dem som anstränger sig.

Statsministern sade att han vill att "jämlikheten ska öka i vårt land, det sker inte av sig självt".

"Ulf Kristerssons förslag ökar klyftorna, ni är inte ens offside, ni står utanför planen", enligt Stefan Löfven.

Moderaternas partiledare svarade att om man vill ha verklig jämlikhet ska man se till att barn har tillgång till en jämlik skola.

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt attackerade Moderatledaren för problemen kring bygget med Nya Karolinska i Solna - "Moderat politik i praktiken" - och sade att det var världens dyraste sjukhus, med skenande kostnader där konsultbolaget Boston Consulting Group tjänar grova pengar utan att någon vet vad de uträttar.

Ulf Kristersson tyckte det var "konstigt att ni är mer intresserade av att diskutera ett byggprojekt i Solna, än vårdköerna och de långsiktiga problemen inom sjukvården".

Han sade att politikerna i landstinget "arbetar hårt med att rätta till det som blivit fel" och undrade varför regeringen aldrig talar om vad som ska hända om Ilmar Reepalus utredning om begränsningar i välfärden blir verklighet.

"Alla de privata vårdinrättningar som skulle tvingas stänga igen om Reepalu-utredningen blir verklighet, det talar ni aldrig om", sade Moderatledare och tillade att beslutet av bygget fattades i bred politisk enighet. Upphandlingens fel ska rättas till.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson noterade i sitt anförande att statsministern lovat att skapa trygghet i Sverige och uppmanade honom att först avsätta rikspolischefen Dan Eliasson och därefter själv avgå.

Han fokuserade på brottligheten och den ökade gängkriminaliteten och sade att han inte känner igen sig längre i Sverige.

"Vi är på väg att tappa kontrollen", sade Jimmie Åkesson, varpå statsministern tyckte att han borde sluta svartmåla.

Isabella Lövin, Miljöpartiets språkrör, frågade i ett replikskifte Jimmie Åkesson om han är beredd att stödja en Alliansregering där Centerpartiet, med en mindre stram flyktingpolitik, ingår.

"Jag har inte för avsikt att stödja någon som inte vill lyssna på vad vi vill", svarade Jimmie Åkesson.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -