POLITIK
BJUDER ÅTER IN LÖFVEN TILL SAMARBETE - LÖÖF (Direkt)

2018-01-17 11:47

STOCKHOLM (Direkt) Centerpartiets ledare Annie Lööf upprepar inviten till statsminister Stefan Löfven om samarbete över blockgränsen med en Alliansregering ledd av Ulf Kristersson för att hindra Sverigedemokraterna från att få politiskt inflytande.

I riksdagens partiledardebatt på onsdagen sade hon att hon vill att regeringen ska bytas ut och att Sverigedemokraterna inte ska få inflytande.

"Jag har sagt att Alliansen ska söka stöd över blockgränsen, kanske samarbetsmannen Löfven kan samarbeta med en regering ledd av Ulf Kristersson", frågade hon.

Stefan Löfven svarade att "endera väljer man blockpolitiken och låter SD styra eller så bryter man blockpolitiken".

Enligt Annie Lööf handlar dock blockpolitik i Stefan Löfvens värld enbart om att behålla makten, "Socialdemokraterna ska fortsätta att styra och vi andra ska vara marionetter".

I sitt anförande sade Centerledaren att valet kommer att handla om hur vi hindrar klyvningen av Sverige, hur vi förbättrar integrationen, och kallade företagens roll central.

Tidigare i debatten tog Annie Lööf upp skillnaderna i arbetslöshet mellan inrikes och utrikes födda och undrade varför regeringen inte gör mer för att de utrikes födda ska få jobb, och inte bara utbildningsinsatser.

Statsminister Stefan Löfven svarade då att allt fler får arbete, men att gruppen växer och att arbetslösheten då inte sjunker. Han sade att regeringens extratjänster är en viktig åtgärd.

Annie Lööf svarade att extratjänsterna inte är "riktiga jobb" och att vi behöver satsa på att de nyanlända får just riktiga jobb.

"Det jag hör från statsministern är undanflykter. Klyftan mellan inrikes och utrikes födda är den största i hela OECD", hävdade hon.

Statsministern opponerade sig och sade att Sverige inte är sämst på detta, "vi får beröm av många".

"Svartmåla inte, det gör inte Sverige någon nytta. Hur ska man kunna få jobb om man inte har rätt utbildning. Utbildning är en nyckelfråga", sade Stefan Löfven.

Annie Lööf lyfte också fram företagens avgörande roll för att minska klimatpåverkan och att de därför måste få bättre villkor.

Hon vill se en genomtänkt politik för entreprenörskap och företagande så att de "på riktigt" kan investera i grön politik och klimatomställning.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -