NEW YORK
BREDA UPPGÅNGAR, FORD FÖLL TUNGT, S&P500 +0,9% (Direkt)

2018-01-17 22:05

STOCKHOLM (Direkt) USA-börserna tog ny fart på onsdagen efter att entusiasm inför rapportperioden lyfte alla sektorer.

Dow Jones Industrial Average steg 1,3 procent och stängde vid 26.116. S&P 500 steg 0,9 procent till 2.802 medan Nasdaqs kompositindex lyfte 1 procent till 7.298.

Samtliga 11 sektorer i S&P 500 slutade på plus med IT och konsumentrelaterat i topp.

"Än så länge är allt bra vad gäller rapporter, även om säsongen är ung och värderingarna är höga nog att Wall Street kommer kräva en väldigt bra säsong. Om företag levererar bra vinst men inte omsättning kan de straffas", sade Craig Birk vid Personal Capital, enligt Marketwatch.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, visade att utsikterna för 2018 är fortsatt optimistiska och att skattereformen som röstades igenom i slutet av 2017 väntas ge positiva effekter på flera håll i landet.

Aktier i Apple steg 1,7 procent efter att bolaget meddelat att man kommer betala 38 miljarder dollar i skatter när man flyttar hem pengar till USA och öppna ett "andra huvudkontor" som del i en femårsplan som bland annat inkluderar investeringar om 30 miljarder dollar i USA under perioden och skapar 20.000 jobb.

IBM gick starkt, upp 2,8 procent till 168:49 dollar, efter att Barclays höjt sin rekommendation för aktien till övervikt från tidigare undervikt och samtidigt lyft riktkursen med 59 dollar till 192 dollar.

Bland aktier som backade fanns biltillverkaren Ford. Aktien tappade 7 procent i spåren av de preliminära rapportsiffrorna som släpptes på tisdagskvällen samt en prognos för 2018 som tyder på en vinstnedgång i år. I fjol var den preliminära justerade vinsten 1:78 dollar per aktie och för i år räknar fordonsbolaget med 1:45-1:70 dollar.

Även rapporterande Goldman Sachs räknades till dagens förlorare, ned 2 procent efter intäkter som var lite bättre än väntat medan tradingintäkterna var under analytikernas förväntningar.

General Electric föll 4,8 procent efter att ha backat nära 3 procent på tisdagen sedan bolaget aviserat en stor engångspost relaterat till bolagets försäkringsverksamhet.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 3 punkter till 2,57 procent.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Apple - I dag

{point.key}

Ford Motor - I dag

{point.key}

GE Aerospace - I dag

{point.key}

Goldman Sachs - I dag

{point.key}

IBM - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -