MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA PÅ ONSDAGEN (Direkt)

2018-01-17 06:00

kl 11.00: EMU: KPI (def) december

Enligt det preliminära utfallet sjönk totala KPI-inflationen till 1,4% från 1,5% procent medan kärninflationen låg kvar på 0,9%, under väntade 1,0%.

Energipriserna steg i långsammare takt liksom livsmedel, medan tjänstepriserna ökade i oförändrad takt.

Vid ECB-mötet i december, alltså före publiceringen av decemberutfallet för KPI, så såg ledamöterna skäl att gradvis justera den framåtblickande guidningen, kanske så tidigt som i början av 2018. Men de betonade också vikten av att gå varsamt fram.

Ledamöterna såg vissa tecken på ett ökat lönetryck men också ett fortsatt oroande gap mellan den totala och underliggande inflationen.

kl 15.15: USA: industriproduktion, kapacitetsutnyttjande, december

Väntas ha ökat 0,4% i december efter en uppgång med 0,2% procent i november. Tillverkningsindustrin väntas visa en uppgång med 0,3%.

Commerzbank noterar att industrin gav ett betydande bidrag till den amerikanska ekonomins uppgång 2017. Maskinproduktionen i november steg 10 procent i årstakt vilket återspeglar att företagen investerar mer, med stöd av stigande vinster och högt kapacitetsutnyttjande.

Aktiviteten ser ut att ha dämpats något i december. I kärnsektorn var det färre arbetade timmar vilket brukar indikera lägre produktion, men däremot väntas en betydande uppgång i sektorer som "utilities" och gruvor, baserat på andra indikatorer.

Totalt sett bör därmed industriproduktionen ha stigit 0,5 procent jämfört med föregående månad.

"Detta skulle bekräfta den starka uppåtgående trenden i industriproduktionen. Bara under fjärde kvartalet bör den ha ökat med mer än 6 procent annualiserat, jämfört med tredje kvartalet", skriver Commerzbank.

Vad gäller BNP-utvecklingen ser de en lägre men ändå respektabel tillväxt på 2,5 procent fjärde kvartalet då företagen troligen drog ned på lagren och handelsunderskottet bör ha ökat, vilket också dämpar tillväxten.

kl 16.00: BOC: räntebesked

En klar majoritet av bedömarna tror att centralbanken höjer räntan med 25 punkter till 1,25%.

Bank of Canada höjde räntan i juli och september men chefen Stephen Poloz sade därefter att de inte kommer att gå vidare på ett mekaniskt sätt utan ta "försiktiga steg" för att utvärdera effekterna på ekonomin av de tidigare räntehöjningarna. Det budskapet har upprepats vid mötena i oktober och december.

"Även om högre räntor troligen kommer att krävas över tid kommer direktionen fortsatt att vara försiktig. Den nuvarande penningpolitiska hållningen är fortsatt lämplig", skrev BOC i december.

Commerzbank noterar att BOC pausade fjärde kvartalet då inflationen blivit lägre än väntat och kanadadollarn stärkts i spåren av de första höjningarna.

Sedan dessa har dollarn tappat och uppåttrenden i inflationen stärkts betydligt. Fler index för kärninflationen visade ökat pristryck i november och arbetslösheten är på den lägsta nivån sedan starten på dataserien 1976.

"Vi tror därför att BOC fortsätter att höja räntan, men inte förrän till marsmötet. På det sättet kan de vänta och se hur inflationen utvecklas framöver för att säkra att uppåttrenden är uthållig", skriver Commerzbank.

Dessutom kommer nästa runda av Nafta-samtalen att hållas i slutet januari och ett misslyckande med dessa är en av de största riskerna för Kanadas ekonomi. Därmed är det mer sannolikt att BOC lämnar oförändrat vid detta möte, även om beslutet kommer att stå och väga.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -