BÖRSEN
3 VINSTVARNINGAR OCH 3:E DAGEN PÅ MINUS, OMXS30 -0,2% (Direkt)

2018-01-16 17:49

STOCKHOLM (Direkt) Stockholmsbörsen utvecklades svagt på tisdagen för tredje handelsdagen i rad, där ett antal vinstvarningar från olika sektorer ingav viss oro inför den annalkande rapportperioden. Net Ent och Scandic pressades kraftigt av sina, medan reaktionen i Billerud Korsnäs-aktien tydde på ett luttrat ägarkollektiv.

OMXS30 stängde ned 0,2 procent till 1.623, med aktier för 16 miljarder kronor omsatta på Stockholmsbörsen.

Råvarubolag var sämsta sektor i Europa, och i Sverige låg SSAB i OMXS30-bottenskiktet med minus 2 procent. Måndagens vinnare Fingerprint backade mest på tisdagen, 2,6 procent, medan Astra Zeneca tappade 1,6 procent sedan konkurrenten Merck rapporterade om framgångar med sitt läkemedel mot lungcancer.

Autoliv steg 1,6 procent, mest i OMXS30, med näring från att GM meddelade om fortsatt styrka i Nordamerika och Kina varför USA-bolagets vinst nu spås hamna i övre delen av ett tidigare kommunicerat prognosintervall.

Till vinstvarningarna: Scandic Hotels rasade 20 procent efter att ha vittnat om en svag marknad i Stockholm under fjolårsavslutningen och ett rörelseresultat som inte på långt när nådde upp till marknadsförväntningarna för kvartalet. Beskedet drog med sig Pandox, vars hotellfastigheter i hög utsträckning utgörs av just Scandichotell, i fallet: aktien tappade drygt 5 procent.

Mer bolagsspecifik och mindre överraskande var Billerud Korsnäs besked om fortsatta produktionsstörningar vid framför allt anläggningen i värmländska Gruvön, som tidigare stått för resultatbesvikelser för förpackningskoncernen. Rörelseresultatet under det fjärde kvartalet blir bara 75 procent av SME-förväntningarna enligt bolaget, och aktien stängde på minus 3,8 procent.

Mest uppseendeväckande mätt i kursreaktion var Net Ents vinstvarning, som sänkte aktien 23 procent och därmed gav ett 2,75 miljarder kronor lägre börsvärde. Utfasning av spelleveranser i Australien, Polen och Tjeckien har bromsat intäktstillväxten i det fjärde kvartalet, hette det från kasinoutvecklaren. Årets tillväxtutsikter är dock hälsosamma, enligt vd-besked vid en telefonkonferens.

Bästa storbolag var Getingeavknoppningen Arjo, som steg 5 procent på att fondförvaltaren Fidelity flaggade för ett ägande om 5,2 procent av bolaget.

Ericssons goodwillnedskrivning på 14 miljarder följde på besked i december om prövning av nedskrivningsbehov, och tycks inte ha upprört marknaden: aktiens nedgång var jämförelsevis behärskad, cirka 0,6 procent. Den 8 december, då det indikerades att omkring 20 miljarder av balansräkningens goodwill och immateriella tillgångar på 45 miljarder riskerade nedskrivning, steg aktien 0,1 procent.

Bland smallcapbolagen backade fartkamerabolaget Sensys Gatso mest, 7 procent. Finanschefen Niki Gatsonides blir vd för bolagets holländska filial, vars finanschef de senaste åren blir finanschef för koncernen.

Stillfront var upp som mest 3 procent efter köpråd från Carnegie, som har åtagit sig att placera upp till en miljon aktier i samband med ett i december aviserat större förvärv. Aktien stängde dock på måttliga plus 0,1 procent.

Diagram: Intradagsutveckling OMXS30

Källa: Infront

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Arjo B - I dag

{point.key}

Atlas Copco B - I dag

{point.key}

Pandox B - I dag

{point.key}

Scandic Hotels Group - I dag

{point.key}

Stillfront Group - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Billerud - I dag

{point.key}

Sensys Gatso Group - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -