H&M
BOLAGETS FÖRÄNDRINGAR "EN GANSKA LÅNG PROCESS" -ANALYTIKER (Direkt)

2017-12-15 10:54

STOCKHOLM (Direkt) H&M:s påskyndade förändringar med fler butiksstängningar samt färre öppningar för H&M-varumärket, väntas bli en ganska lång process.

"Jag skulle säga att de befinner sig i en förvärrad situation med faktumet att de planerar att minska antalet butiksöppningar och öka antalet stängningar. Det betyder förmodligen att försäljningen kommer fortsätta vara negativ. Vanligen är detta också en ganska lång process vad de försöker göra" säger Barclays analytiker Boris Vilidnistsky till Nyhetsbyrån Direkt.

Barclays ser heller inga ljusa utsikter för H&M den närmaste tiden.

Jag skulle tänka mig att H&M på kort sikt och överskådlig tid inte kommer att ha ett positivt resultat, inte i betydelsen av över noll utan positiv i meningen av bra", säger Boris Vilidnistsky.

H&M presenterade under fredagsmorgonen en försäljning för sitt fjärde kvartal, för perioden september till november 2017, som var ned med 2 procent i lokala valutor samtidigt som analytikernas förväntningar låg på en uppgång om 4,9 procent enligt SME Direkts konsensus.

"Det är en besvikelse att det var under vad vi hade förväntat oss och vad konsensus hade förväntat sig", säger Boris Vilidnistsky.

I sina senaste analyser har Barclays framhållit den minskade försäljningen per butik. Denna nedgång har synts i nyckelregioner som Kina, Tyskland, USA och Storbritannien.

I samband med Black Friday släppte Barclays en analys där analyshuset tittade på Google trends. Utfallet visade att H&M sjönk i Google trends i Tyskland och andra viktigare regioner. Boris Vilidnistsky beskriver utfallet av analysen av Google trends som "bekymrande statistik" för H&M.

Barclays bedömer, trots klädkedjans problem med försäljningen under den senaste tiden, att utdelningen för det nyligen avslutade helåret 2016/2017 kommer att förbli oförändrad på 9:75 kronor. Han ser dock konsekvenser utav detta.

Barclays har en rekommendation om undervikt för Barclays.

"Det skulle betyda, vilket vi förutspår i våra siffror också, att skulden kommer att gå upp eftersom de i grund och botten inte genererar tillräckligt med fritt kassaflöde för att betala ut utdelningen. Det enda sättet för att klara av betalningen är genom att öka skulderna", säger Boris Vilidnistsky.

Nordea påtalar i sitt morgonbrev H&M:s svaga försäljningssiffror. Tillväxten dämpades av H&M-varumärkets fysiska butiker i spåren av en fortsatt utmanande marknad till följd av det skifte branschen genomgår. Positivt var att H&M meddelade att de öppnar på Tmall, världens största e-handelsplattform, under våren 2018, påtalar Nordea.

H&M-aktien straffas hårt med fredagen. Vid 11-tiden hade aktie gått ned 15 procent. För att hitta nedgångar i motsvarande paritet får man gå tillbaka till mars 2001.

Graf: H&M:s kursutveckling under fredagen den 15 december 2017

Källa: Infront

Magnus Bernet +46 8 5191 7953

Nyhetsbyrån Direkt


Hennes & Mauritz B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -