CLAVISTER
KAN BEVILJAS LÅN PÅ 20 MLN EUR FRÅN EIB - VD (Direkt)

2017-12-14 16:01

STOCKHOLM (Direkt) IT-säkerhetsbolaget Clavister kommer med mycket stor sannolikhet att beviljas ett lån på 20 miljoner euro från Europeiska Investeringsbanken, EIB.

Det uppger vd John Vestberg till Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

"Om inte något oförutsett händer så blir det så, ja", säger han.

I tisdags bjöd Clavister och EIB via ett pressmeddelande in till presskonferens på Stockholmsbörsen i måndag nästa vecka.

"Konferensen är relaterad till expansionen av svenska och europeiska högteknologiska företag som EIB investerar i för att skapa en europeisk ekonomi som konkurrerar framgångsrikt i den globala ITC-sektorn", stod i pressmeddelandet.

Något om att lånet har beviljats nämndes däremot inte.

"Med den stab av rådgivare vi har, och via dialoger med både EIB och våra jurister och IR-experter, har vi kommit fram till att denna tågordning är både den legalt och regulatoriskt korrekta, så vi har hållit oss till den", säger John Vestberg om varför.

Pengarna, 20 miljoner euro, ska användas för att satsa mer på försäljning och marknadsföring, efter att Clavister hittills under flera år främst har investerat i teknik, och inte omsatt tillräckligt mycket för att gå med vinst. De senaste nio månaderna landade rörelseförlusten på 58 miljoner kronor (-52), efter en omsättning på 66 miljoner kronor (51).

"Nu tar vi nästa steg och kommersialiserar bolaget på allvar. På ett antal väl valda geografiska marknader och segment kommer vi att investera i både sälj och marknad. Givetvis kommer vi att fortsätta innovera, men det här handlar om att ta bolaget från nuvarande marknadsposition till ett större och mer lönsamt bolag", säger John Vestberg.

Ni ska anställa fler säljare?

"Det kommer att bli en hel del mer personal: sälj och marknad, produktutveckling - det kommer att bli ett större bolag på alla sätt och vis."

Målet är, säger han och återger tidigare bolagskommunikation, att "på några års sikt" nå minst fem procents marknadsandel av den nordiska, tyska och japanska marknaden för den nisch av IT-säkerhet som Clavister är verksamma inom. I kronor räknat motsvarar det en omsättning på cirka 1 miljard kronor.

"Vi har en femårsplan, sen får vi se om vi når ända dit på fem år", säger John Vestberg.

Förutom EIB:s 20 miljoner euro har investeringsbolaget Tagehus, storägare i Clavister men framför allt i fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, tidigare i höstas tecknat ett lånefinansieringsavtal om 50 miljoner kronor med Clavister.

Villkoren för de båda avtalen beskriver John Vestberg som mer förmånligt än vanliga banklån för alla "involverade parter inklusive aktieägarna": de innehåller en warrantdel (möjligheten att konvertera fordringar till aktier), med utspädningseffekt på strax under 16 procent för existerande ägare, med syfte att utgöra en uppsida för EIB och att hålla låneräntan låg.

Utspädningseffekten, som alltså kommer från kapitaltillskott på 250 miljoner kronor, kan ställas mot nuvarande marknadsvärde på 450 miljoner kronor.

Vid den extrastämma den 11 december där de beslut som möjliggör EIB:s investering fattades valdes även styrelseledamoten Bo Askvik, finanschef vid oljeraffinaderiet Nynas, in. I börssammanhang är denne känd som före detta vd för det numera likviderade oljebolaget PA Resources.

Diagram: Clavister sedan First North-listningen 2014

Källa: Infront.

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Clavister Holding - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -