RÄNTOR/VALUTOR
LÅGT KÄRN-KPI DROG NED DOLLARN INFÖR FED-BESKED (Direkt)

2017-12-13 16:20

STOCKHOLM (Direkt) USA-räntorna sjönk och dollarn tappade på onsdagen när Federal Reserve under pågående möte fick se en oväntat svag kärninflation. Europaräntorna följde i viss mån med ned, medan börserna var blandade.

Konsumentpriserna i USA steg 0,4 procent i november jämfört med oktober, och 2,2 procent i årstakt, i linje med förväntningarna. Kärn-KPI (exklusive livsmedel och energi) steg endast 0,1 procent under månaden medan årstakten sjönk till 1,7 procent från 1,8 procent i oktober, väntat var 1,8 procent.

Kärninflationen är därmed tillbaka på nivån den låg på under maj till september, efter att ha sjunkit från 2,3 procent i början av året. Novemberutfallet för det av Fed föredragna måttet, PCE, publiceras den 22 december. Kärn-PCE har inte varit över 2-procentsmålet under mer än fem år.

Capital Economics noterade att uppgången i KPI drevs av högre bensinpriser, vilket väntas klinga av när effekterna från orkanerna försvinner. Den blygsamma uppgången i kärninflationen hölls tillbaka av en nedgång i klädpriserna om 1,3 procent under månaden, det största fallet sedan 1998.

Andra nedgångar noterades inom flyg och hälsovård, medan priserna för mobilteletjänster, som föll i våras, steg 0,3 procent under månaden.

USA-räntorna, som tidigare stigit under onsdagen, sjönk rejält med den tioåriga statsobligationen 4 punkter ned till 2,38 procent. Dollarn tappade från 113:40 till 113:00 mot yenen och från 1:1740 till 1:1760 mot euron.

"Rapporten är definitivt inte tillräckligt svag för att stoppa Fed från att höja i dag, men det kan resultera i att tonen i uttalandet blir mindre hökaktig än den skulle blivit med ett utfall enligt konsensus", sade Jim O´Sullivan på High Frequency Economics till Reuters.

Fed-beskedet kommer klockan 20 svensk tid och nästan samtliga bedömare i Bloomberg News prognosenkät spår en höjning med 25 punkter till intervallet 1,25-1,50 procent.

Sedan ska Janet Yellen hållas sin sista pressträff som Fed-chef, där effekterna av den antågande skattereformen säkert blir ett ämne, tillsammans med ett bokslut över hennes tid vid rodret.

Då en höjning till fullo är inprisad riktas mer intresse mot de nya prognoserna och utsikterna för 2018, där Feds senaste räntebana, "dot plot", hade en medianprognos på tre höjningar. Vissa bedömare har flaggat för att ökade stimulanser och stark arbetsmarknad kan tala för fyra höjningar, medan marknaden hittills endast prisat in två höjningar för nästa år.

USA-räntorna hade tidigare sjunkit och dollarn tappat något efter att det stod klart att demokraten Doug Jones blir ny senator i delstaten Alabama, efter att ha besegrat Roy Moore, anklagad för sexuella trakasserier. Alabama har varit ett starkt fäste för Republikanerna under många år.

När Doug Jones tillträder, sannolikt inte förrän i januari, kommer det att minska Republikanernas majoritet i senaten till 51-49.

Det kan försvåra Republikernas och Trumps agenda även om det inte lär stoppa skattereformen. Majoritetsledaren i representanthuset, Kevin McCarthy, sade att om allt går enligt plan så kommer Trump kunna skriva under ett färdigt förslag i mitten av nästa vecka.

Pundet steg under onsdagen. Jobbrapporten visade en blandad bild, med högre löneökningar än väntat medan arbetslöshetsnivån var högre och sysselsättningen lägre än prognos.

Svenska räntor visade små förändringar på onsdagen, medan kronan stärktes marginellt till 8:44 mot dollarn men tappade 2 öre till 9:93 mot euron.

Enligt Kantar Sifo Prosperas kvartalsvisa stora enkät har inflationsförväntningarna sjunkit. KPI-inflationen väntas vara 1,8 procent om ett år, 2,0 procent om två år och 2,1 procent om fem år.

I september väntades en inflation på 2,0 procent på ett års sikt, 2,1 procent på två års sikt och 2,2 procent på fem års sikt.

"Sammantaget är naturligtvis det faktum att inflationsförväntningarna ligger nära 2-procentsmålet välkomnat av Riksbanken. Men nedgången i december indikerar att förväntningarna är bräckliga och ännu inte till fullo förankrade. Det kommer att bli en utmaning att hålla dem på dessa nivåer", skriver Nordea i en kommentar.

Löneökningarna antas fortsatt vara dämpade, och uppgå till 2,4 procent på ett och två års sikt, och 2,5 procent på fem års sikt, oförändrat från antagandena i septemberenkäten.

På fem års sikt har dock skillnaderna ökat mellan arbetsgivarna och arbetstagarna, där de förra spår 2,6 procent och de senare 3,1 procent.

Arbetsförmedlingen konstaterade i sin nya prognos att stämningsläget förbättrats hos företagen, vilket gör att de drar upp den förväntade sysselsättningsökningen till 227.000 under 2017-2019. Sysselsättningsgraden väntas stiga till 79,1 procent år 2019, och den stiger mest hos utrikes födda.

Arbetskraftsbristen stiger, vilket bromsar jobbtillväxten kommande år. Att allt fler nyinskrivna arbetslösa har en svagare ställning på arbetsmarknaden gör också att arbetslöshetsnivån är relativt stabil under perioden.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -