STORBRIT
SAMTAL OM ÖVERGÅNG KAN STARTA I JANUARI - BARNIER (Direkt)

2017-12-12 19:16

BRYSSEL (Direkt) Brexitförhandlingarna om övergångsperioden kan starta efter den 22 januari.

Den dagen hoppas han att EU-ministrarna från de 27 EU-länderna kan ge sitt klartecken för förhandlingsmandatet för övergångsperioden.

Det sade EU27:s chefsförhandlare Michel Barnier vid en presskonferens på tisdagen efter ett möte för EU-ministrarna om brexit.

Vad gäller förhandlingar om den framtida relationen med Storbritannien kommer EU27 att fortsätta sina interna förberedelser än så länge, sade han.

För att förhandlingarna ska kunna starta behöver EU27 klargöranden från britterna vilket sorts förhållande de eftersträvar, fortsatte han.

Tidtabellen ligger fast. I oktober nästa år måste ett avtal om utträdesvillkoren och övergångsperioden finnas på plats. Resten av tiden fram till utträdesdagen den 29 mars 2019 behövs för ratificering.

Förutom detta avtal hoppas Michel Barnier att man i mars 2019 också har enats om en politisk deklaration om hur den framtida relationen ska se ut. Verkliga förhandlingar om ett frihandelsavtal kan inte börja förrän Storbritannien har lämnat EU.

"Därför är det bra att ha en övergångsperiod", sade chefsförhandlaren.

Estlands utrikesminister Sven Mikser sade vid samma presskonferens att det fanns ett brett stöd bland de 27 EU-länderna för förslaget till riktlinjer för fas två i förhandlingarna från Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Denna fas rör övergångsperioden och den framtida relationen.

Michel Barnier sade att fredagens uppgörelse om den första fasen - villkoren för utträdet - var det första resultatet hittills i förhandlingarna. Men han manade till lugn och försiktighet.

"Vi kommer inte att acceptera att Storbritannien drar tillbaka några löften", sade han.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -