RÄNTOR/VALUTOR
KRONFÖRSTÄRKNING EFTER INFLATIONSÖVERRASKNING (Direkt)

2017-12-12 16:27

STOCKHOLM (Direkt) Kronan stärktes kraftigt på förmiddagen efter att inflationen för november kom in klart över prognos.

Konsumentpriserna steg 0,2 procent i november jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 1,9 procent. KPIF-inflationen (KPI med fast ränta) kom även den in högre väntat, i linje med Riksbankens mål om 2 procent. Jämfört med föregående månad steg KPIF med 0,2 procent.

Enligt SME Direkts prognosenkät väntade analytikerna att KPI skulle ha stigit med 0,1 procent på månadsbasis och stigit med 1,8 procent jämfört med samma månad 2016. I oktober var KPI-inflationen 1,7 procent. För KPIF väntades enligt SME Direkts prognosenkät +0,1 procent respektive +1,9 procent. I oktober var KPIF-inflationen 1,8 procent.

Enligt SCB bidrog prishöjningar på drivmedel, el och kläder med vardera 0,1 procentenhet till månadsförändringen för KPI.

"Det var inte så dramatiskt som det först verkar. Gentemot Riksbankens prognos är det framför allt energipriserna som överraskade och de är volatila. För KPIF exklusive energi var skillnaden mot Riksbankens prognos mindre än en tiondel", sade Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Viktigare för Riksbanken än energipriserna är enligt Torbjörn Isaksson att de senaste månadernas indikationer på en starkare inhemsk inflation håller i sig, där ett flertal poster kom in något högre än väntat.

"Detta är något som Riksbanken verkligen vill se. Energipriser hoppar fram och tillbaka och är inte mycket att bygga penningpolitik på. Det finns också tecken på att löneökningarna har börjat ticka uppåt, även om det är en splittrad bild. Dessutom är kronan svag, även om den stärks på den här statistiken", sade Torbjörn Isaksson.

Kronan tappade delar av uppgången senare under dagen och vid svensk stängning summerades förstärkningen till 7 öre mot dollarn till 8:45 och 8 öre mot euron till 9:91 jämfört med före inflationsutfallet.

Räntan på den svenska tioåringen steg 3 punkter till 0,70 procent.

Brittiska konsumentpriser steg 0,3 procent i november jämfört med föregående månad. Inflationstakten uppmättes till 3,1 procent.

Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med månaden före och att inflationstakten skulle vara 3,0 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

KPIH-inflationen, som inkluderar boendekostnader och är det föredragna måttet hos Bank of England, uppgick till 2,8 procent, oförändrat från i oktober. Väntat var 2,9 procent.

Lucy O'Carroll, chefekonom på Aberdeen Standard Investments, sade att inflationen kan vara nära toppen, men att stigande kostnader i tjänstesektorn fortfarande kan få upp priserna något.

"Fortsatta räntehöjningar är absolut inte uteslutna", sade hon.

"Bank of England en svår balansgång framför sig. För mycket inflation kan hota bankens trovärdighet och därmed dess grepp på ekonomin. Men de måste hålla i gång konsumtionen också, den brittiska ekonomins motor", sade hon.

Pundet stärktes initialt omkring 0,3 procent mot dollarn i samband KPI-statistiken men vid svensk stängning handlades det omkring oförändrat.

"Likviditeten ser ut att vara skaplig och all uppsida för pundet är begränsad givet osäkerheten före ett brexitavtal", sade Neil Jones vid Mizuho till Reuters.

Amerikanska producentpriser steg 0,4 procent i november jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg PPI med 3,1 procent, vilket var högsta takten sedan januari 2012.

Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,2 procent jämfört med föregående månad, och ha stigit med 2,9 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News genomsnittsprognos.

Dollarn stärktes på tisdagen till 113:65 mot yenen och 1:1737 mot euron.

Räntan på den amerikanska tioåringen steg 4 punkter till 2,41 procent.

Mycket fokus låg på centralbanksbesked senare i veckan och då främst Fed på onsdagskvällen.

En höjning av ränteintervallet med 25 punkter är fullt inprisad och blickarna riktas främst till prognoserna inför nästa år och Janet Yellens presskonferens efter beskedet.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -