METALLER
ELFORDON ÄNDRAR EFTERFRÅGAN REDAN 2020 - GLENCORE (Direkt)

2017-12-12 16:03

STOCKHOLM (Direkt) Elfordon kommer att utgöra en omvälvande kraft med en betydande effekt på metallefterfrågan så tidigt som år 2020.

Det bedömer gruvföretaget Glencore vars aktie handlas på Londonbörsen, rapporterar Financial Times.

Elfordonens framväxt kan komma att kräva ytterligare 390.000 ton koppar, 85.000 ton nickel och 24.000 ton kobolt år 2020, uppgav gruvföretaget inför en investerarpresentation på tisdagen.

"Den energi- och mobilitetstransformation som är på väg prognostiseras innebära betydande nya efterfrågekällor", enligt Glencore som är världens största producent av batterimetallen kobolt samt en av de största producenterna av nickel och koppar.

Samtidigt hävdar Glencore att högre metallpriser kommer att krävas om det ska finnas incitament för nästa generations gruvprojekt.

Glencore gav konsultföretaget CRU i uppdrag att analysera vilken metallefterfrågan som skulle bli följden om 30 procent av bilflottan skulle vara eldriven år 2030, vilket är ett mål inom Electric Vehicles Initiative där flera stora länder ingår.

Enligt konsultrapporten skulle det krävas motsvarande 18 procent av fjolårets kopparproduktion, 56 procent av fjolårets nickelproduktion och 314 procent av fjolårets koboltproduktion.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Lundin Mining Corporation - I dag

{point.key}

Boliden - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -