LÖNEAVTAL
VORE ÖNSKVÄRT MED HÖGRE LÖNEÖKNINGAR - CALMFORS (Direkt)

2017-12-06 11:06

STOCKHOLM (Direkt) Det vore önskvärt med högre löneökningar i Sverige, för att få upp inflationen och få arbetskraft att flytta till sektorer med större brist på arbetskraft. Detta sker lämpligen genom en märkessättning som tar större hänsyn till sektorer utanför industrin.

Det sade Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi, vid ett seminarium om industriavtalet arrangerat av Facken inom industrin på onsdagen.

"Jag kan inte komma fram till något annat än att märkessättningen måste ta större hänsyn till andra sektorer än industrin. Det behövs mer flexibilitet. Jag kan som ekonom se ett behov av att löneökningarna hamnar på en högre nivå än de har gjort. Det känns ovanligt för en ekonom att säga", sade han.

Han sade att han ser två problem med ett lågt industrimärke under senare år. Dels blir inflationen för låg och dels vore det samhällsekonomiskt önskvärt om löneökningarna kunde öka mer i sektorer som har större brist på arbetskraft, som privat tjänstesektor och offentlig sektor.

Lars Calmfors sade att industriavtalet varit bra för att lösa tidigare problem på svensk arbetsmarknad, men att allt bra sedan industriavtalet kom till 1997 inte beror på just det. Att reallöneökningarna varit höga under förklaras exempelvis mer av en god produktivitetsutveckling.

"Det är inte industriavtalet i sig som gett reallöneökningarna, som det ibland låter som", sade han.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -