TEMPEST SECURITY
FÖRVÄRVSAPTIT STOR ANLEDNING NOTERING - VD (Direkt)

2017-12-05 12:43

STOCKHOLM (Direkt) Tempest Security, med verksamhet inom främst Stockholmsområdet, är sedan 2009 ett auktoriserat bevakningsbolag som har vuxit med runt 50 procent de senaste fem åren. Inom fem år är siktet inställt att nå en halv miljard i omsättning och minst 10 procents ebitda-marginal att jämföra med förra årets 134 miljoner och knappa 6-procentiga marginal.

Det säger grundarna Andrew Spry och Thomas Löfving, vd respektive finanschef, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför stundande notering på First North under onsdagen.

"Vi har visat på alla sätt att vi klarar av att hantera tillväxt men nu vill vi satsa ytterligare på marginalhöjande verksamhet utanför traditionell bevakning. Skälet att vi tar in kapital är att vi behöver pengar där hälften väntas gå till förvärv och resterande två fjärdedelar ska förstärka rörelsekapital samt vidareutveckla larmcentralen som vi köpt", förklarar Andrew Spry emissionstanken.

Bolaget är baserat på fyra verksamhetsgrenar. Traditionell bevakning, särskilda tjänster (personskydd, konsultation och bakgrundskontroll), teknikverksamhet samt övervakning (larmtjänster och kameraövervakning).

"Jag tror att alla verksamhetsgrenarna har tämligen ljusa utsikter vad gäller tillväxt. Visst det har pratats mycket om att säkerhetssektorn går från manuell bevakning till teknikorienterad men jag tror även att behovet av så kallad traditionell bevakning ökar, som vid stora evenemang och hotell exempelvis. Men alla de här affärsområdena går in i varandra väldigt mycket och vi erbjuder dem i form av en paketlösning", fortsätter vd.

Tidigare i år köpte Tempest Falck larmcentral för 9 miljoner kronor. Verksamheten börjar nu närmar sig ett nollresultat även om uppbyggnadsåren dragits med förluster.

Tempest-ledningen hänvisar till Lövestad larmcentral som en av få fristående larmcentralbolag och som har en rörelsemarginal på över 40 procent.

"Vi tror att vi kan förbättra vår marginal rejält inom larmcentralsverksamhet från nuvarande förluster. Dock kan man fråga sig om 40 procent är en uthållig marginal. Men när man väl får fart på verksamheten kan den bli riktigt lönsam", säger finanschefen.

På förvärvsfronten vill säkerhetsledningen inte riktigt avslöja om den föredrar mindre och fler förvärv eller om man kan vänta sig något större köp.

"Man bör nog vänta sig att vi köper något 2018. Vi har en önskelista. Dels med bolag som vi redan diskuterar med och andra som vi är intresserade av men som vi inte inlett någon diskussion med. Det sträcker sig från ägarledda bolag som bara har 4-5 anställda till mycket större än så. Jag törs inte säga om det bli några mindre köp eller något större eller både och nästa år", resonerar Andrew Spry.

Tempest har för avsikt att röra sig från traditionell bevakning till mer kvalitativa säkerhetstjänster och tekniska lösningar där det alltså finns en större lönsamhet.

"Särskilda tjänster och teknikverksamheten är intressanta att förstärka genom förvärv. Här ligger marginalerna kring 15 procent. Och skulle vi köpa något utomlands rör det sig i så fall om särskilda tjänster men vårt fokus är väldigt mycket Sverige", förklarar medgrundarna förvärvsläget och lönsamheten i de bägge verksamhetsgrenarna.

De tre säkerhetsjättarna Securitas, norska Nokas (här ingår Svensk bevakningstjänst) och Avarn (tidigare G4S Sverige och nu ägt av norska Sector Alarm) dominerar den svenska bevakningsmarknaden.

"Det finns så mycket att göra för oss i Sverige. Vi talar om ett omsättningsmål på en halv miljard kronor på sikt och förra året omsatte den svenska säkerhetsmarknaden 35 miljarder. Vi är extremt små jämfört dessa men efter den trion tillhör vi ändå de största i Sverige", inflikar Tempest-duon.

Risken att bolaget skulle råka på en riktig avtalssmäll i form av att någon av bolagets storkunder plötsligt säger upp eller inte förlänger avtal tonar bolagsledningen ned.

"Vi har ingen större riskexponering mot någon enskild kund som vi står och faller med utan vi har fler och mindre avtal. Vi har heller inte så många offentligt upphandlade avtal utan vi riktar vår försäljning mot kunder som inte enbart tittar på pris eller är beroende av lagen om offentlig upphandling", förklarar Tempest-ledningen sin diversifieringsstrategi.

Intresset kring bolaget beskrivs som god.

"Vi får väldigt positiv feedback kring vår verksamhet och många förstår och ser behovet för säkerhetslösningar i samhället. Det finns heller inte så många noterade bolag inom säkerhetsbranschen", förklarar vd:n.

Efter noteringen minskar grundarduons sammanlagda ägande till 50,1 procent från tidigare 74,1 procent och emissionen är tänkt att tillföra bolaget närmare 36 miljoner kronor.

Henrik Svensson +46 8 5191 7924

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -