STORBRITANNIEN
EU TROR UK RÖR SIG ÄVEN OM IRLAND (Direkt)

2017-11-29 18:01

BRYSSEL (Direkt) Irlands EU-kommissionär Phil Hogan väntar sig att Storbritannien rör sig i frågan om den irländska gränsen, precis som man har gjort om den finansiella uppgörelsen.

Det sade han vid en presskonferens på onsdagen, då han kommenterade att den brittiska regeringen uppges höja sitt bud om finansiell ersättning.

"Jag välkomnar ett brittiskt förslag som går mycket nära att möta kraven från EU27 om en finansiell uppgörelse", sade han.

"På samma sätt som vi har sett framsteg de senaste 24 timmarna inom den finansiella uppgörelsen förväntar jag mig rörelse om Irland också de närmaste dagarna", fortsatte han.

Han sade att britterna börjar inse att de måste röra sig för att undvika att EU-toppmötet den 14-15 december inte ger klartecken för starten av förhandlingarna om den framtida relationen, bland annat ett frihandelsavtal.

Den finansiella ersättningen och gränsen Irland-Nordirland är två av tre frågor om utträdet som måste nå tillräckligt långt för att toppmötet ska ge grönt ljus. Den tredje är EU-medborgares rättigheter.

"På medborgarnas rättigheter har vi gjort goda framsteg, men vi är inte över mållinjen ännu", sade Phil Hogan, som är EU:s jordbrukskommissionär.

Uppgifterna i brittiska media om det nya finansiella budet varierar mellan 40 och 55 miljarder euro.

EU-källor sade på onsdagen att EU27 inte har krävt en specifik siffra i detta läge utan bara en metodologi - att Storbritannien erkänner vilka framtida utgifter man ska stå för.

Tvetydighet om siffran kan också underlätta för brittiska regeringen att svälja uppgörelsen, sade en EU- källa.

Samtidigt finns också element av verklig osäkerhet. Till exempel beror framtida pensionskostnader för EU-anställda bland annat på hur länge dessa pensionärer lever.

I ett tal i Berlin på onsdagen uppmanade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier den brittiska regeringen att presentera fungerande lösningar för den irländska gränsen.

Alla vill undvika fysiska gränskontroller, men detta är svårt att förena om Storbritannien står utanför EU:s tullunion, sade han.

"Storbritannien föreslår att landet ska skapa en kopia på EU:s tullsystem vid sin egen yttre gräns för att kunna fortsätta dra fördelarna av tullunionen", sade Michel Barnier.

"Men det vore samma sak som att delegera tillämpning och verifiering av våra regler till en tredje part, ett land som inte är underställt våra regler och vår legala kontroll", fortsatte han.

Chefsförhandlaren upprepade att EU27 vill ha ett avtal med Storbritannien, men att alla parter måste förbereda sig på "no deal". En effekt av detta vore att hårdare gränskontroller skulle öka kostnader för transport och lager avsevärt, sade han.

Vissa saker kommer oundvikligen att ändras den 29 mars 2019, dagen då Storbritannien lämnar EU. Han nämnde momsåterbäring och import av levande djur och djurprodukter som exempel.

"Det är viktigt för alla företag att analysera sin exponering mot Storbritannien och vara redo vid behov att anpassa sina logistikkanaler, leveranskedjor och avtalsbestämmelser", sade Michel Barnier.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -