LUCARA DIAMOND
FOKUS PÅ MARGINALER FRAMÖVER - VD (Direkt)

2017-11-24 15:35

STOCKHOLM (Direkt) Marginaler snarare än volymer - det är vad som står i fokus för gruvbolaget Lucara Diamond inför den prognos för 2018 som bolaget räknar med att offentliggöra nästa onsdag, den 29 november.

"Vårt uppdrag är inte att bryta så många carat som möjligt, utan att generera så mycket pengar som möjligt", säger vd William Lamb till Nyhetsbyrån Direkt.

Lucara har under 2017 tvingats revidera ned sina prognoser för helåret, då ett byte av operatör vid Karowegruvan i Botswana har lett till inkörningsproblem.

William Lamb ser dock goda möjligheter till just högre produktionsmarginaler under de kommande åren.

"Med den justerade brytplan vi arbetar efter räknar vi med att produktionskostnaderna kommer att minska från 2019", säger han och betonar att trots de lägre än planerade volymerna har antalet särskilt värdefulla så kallade "specials", rådiamanter på minst 10,8 carat, varit konstant eller till och med ökat.

"Vi kan nu säga med en relativt hög grad av säkerhet att vi ska kunna upprätthålla vår utdelning även under de perioder då vi eventuellt investerar i en underjordsgruva", säger vd:n.

Lucara har genomfört en första studie av möjligheterna till att bygga en underjordsgruva vid dagbrottet i Karowe, en studie som fått ett gott mottagande av såväl styrelse som analytiker. Till den positiva initiala kalkylen bidrar Botswanas skattesystem, som enligt William Lamb gynnar långsiktiga investeringar.

Nästa steg i processen är en resursuppdatering, som väntas under årets sista kvartal eller början av 2018. Därefter planeras en initial genomförbarhetsstudie som bör vara klar under det andra kvartalet 2018.

Det tredje kvartalets resultat påverkades negativt av de produktionsstörningar som plågade Lucara redan under det första halvåret. Bolaget har till följd av dessa behandlat mer malm från lager med lägre diamanthalt än vad som tidigare planerats. Utvecklingen går nu dock åt rätt håll.

"Efter våra diskussioner med operatören har vi sett en klart förbättrad utnyttjandegrad och högre effektivitet under november månad", säger William Lamb.

Årets sista försäljning av rådiamanter avslutas den 7 december och bolagets förväntningar är högt ställda. Någon andra försäljning för året av stora och ovanliga diamanter blir det inte, men ett antal fina stenar kommer att inkluderas i den avslutande ordinarie auktionen.

"Vi erbjuder upp till 33 'single stones' den här gången, bland annat en ovanlig rosa diamant på 9,6 carat", säger Lucaras vd.

Under årets nio första månader har bolaget redovisat intäkter om 131 miljoner dollar, exklusive de 53 miljoner dollar som genererades av jättestenen Lesedi La Rona. Gällande prognos för helåret 2017 lyder på 165-175 miljoner dollar, borträknat de allra största "megadiamanterna". Om bolaget ska nå sin prognos krävs därmed intäkter på minst 34 miljoner dollar i det fjärde kvartalet.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Lucara Diamond Corp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -