MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER PÅ TORSDAGEN (Direkt)

2017-11-23 06:05

STOCKHOLM (Direkt) Helgstängt i såväl Japan som USA på torsdagen, men det väntar åtminstone några intressanta besked från Europa.

kl 10.00: EMU: PMI (prel) november

Det kombinerade PMI sjönk till 56,0 i oktober från 56,7 i september, men indikerar ändå en BNP-tillväxt på 0,6-0,7% q/q i avslutningen av året.

Prognoserna pekar nu mot 56,0 även i november. Industri-PMI väntas sjunka till 58,2, från 58,5 i oktober, medan tjänste-PMI väntas stiga till 55,2, från 55,0.

Commerzbank ser en lite oroande trend i att indexen divergerar. De noterar att tjänste- och industri-PMI historiskt sett brukar röra sig parallellt. Sedan 1998 har det bara funnits tre perioder där de två indexen gått i olika riktningar, som nu. I alla tre fallen har det fallande indexet haft rätt, BNP-tillväxten i kvartalstakt sjönk under dessa perioder.

"Trots det tror vi inte att detta är början på en utdragen inbromsning i tillväxten. En betydande faktor mot det är ECB:s fortsatt mycket expansiva penningpolitik, vilken har en allt större inverkan på den reala ekonomin", skriver Commerzbank.

Dessutom är den externa miljön fortsatt gynnsam. Även om den senaste tidens förstärkning i euron tynger konkurrenskraften hos företag i euroområdet, så bör denna negativa effekt kompenseras av den globala efterfrågan, som generellt stärks, skriver Commerzbank som ser en marginell uppgång i tjänste-PMI medan industri-PMI troligen har toppat.

kl 13.30: ECB: protokoll från oktobermötet

Vid mötet beslutade ECB att från årsskiftet dra ned obligationsköpen till 30 miljarder euro per månad. Dessa ska samtidigt fortsätta åtminstone till och med september, och ECB upprepade även att de är redo att utöka dem vid behov.

ECB-chefen Mario Draghi sade vid pressträffen att det i stora drag inte var så mycket oenighet om flödena eller andra delar av programmet. Däremot fanns det skilda uppfattningar om behovet av ett slutdatum för QE, men där en stor majoritet var för att hålla det öppet.

"Vi förväntar oss inte tydliga hintar om sammansättningen av obligationsköpen nästa år (ingen tapering av företagsobligationer?). Protokollet bör kasta visst ljus över den kontroversiella diskussionen i rådet däremot. En del av besluten vid oktobermötet fattades inte enhälligt", skriver Nordea i ett marknadsbrev.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -