RB
VIKTIGT NORDEA-FLYTT EJ LEDER TILL ÖKADE FINANSIELLA RISKER (Direkt)

2017-11-22 09:54

STOCKHOLM (Direkt) Om Nordea som planerat flyttar sitt huvudkontor från Sverige till Finland nästa år minskar det svenska banksystemets tillgångar från motsvarande 400 till 300 procent av BNP och Sveriges formella ansvar för Nordea minskar. Men Nordeas verksamhet i Sverige bedöms inte förändras vad gäller storlek och nära sammanlänkning med övriga banker.

Det framgår av Riksbankens stabilitetsrapport, som publicerades på onsdagen.

Riksbanken konstaterar att Finland som medlem av bankunionen får ökat ansvar för Nordea och att bankunionen då den är fullt utvecklad erbjuder ett betydande mått av riskdelning mellan medlemsländerna, vilket minskar de potentiella kostnaderna för ett enskilt land om banksystemet får problem.

"Bankunionens institutioner är dock fortfarande ganska nya och ännu inte kompletta i alla delar. Därmed ligger än så länge en hel del ansvar kvar på de enskilda länderna i unionen", skriver Riksbanken.

"Ur ett svenskt stabilitetsperspektiv är det viktigt att flytten av Nordea inte leder till ökade finansiella stabilitetsrisker, genom till exempel minskade kapital- och likviditetskrav för banken, samt att Finland kan axla det ansvar som följer av flytten till en bankunion som ännu inte är helt komplett", fortsätter de.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -