RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE DOLLAR INFÖR THANKSGIVING (Direkt)

2017-11-22 16:25

STOCKHOLM (Direkt) Europaräntorna visade en blandad utveckling på onsdagen medan USA-räntorna gick sidledes inför Thanksgiving. Börshumöret var positivt medan dollarn tappade brett.

Tyska räntor steg 1-3 punkter med en lite flackare avkastningskurva, medan euron klättrat till 1:1780 mot dollarn.

Benoit Coeures, ledamot i ECB:s direktion, kommentarer till Handelsblatt tolkades i viss mån hökaktigt. Han förväntar sig att ECB under nästa år mer kommer fokusera på räntenivån än tillgångsköpen i takt med att de blir mer optimistiska om att inflationen är på rätt spår. Länken mellan fortsatt QE och en uthållig inflationsuppgång kan därmed komma att lättas.

Samtidigt rapporterade Reuters, med hänvisning till källor, att ECB är nöjda med marknadsreaktionen i spåren av oktobermötet, och bara komma att göra mindre korrigeringar fram till mitten av nästa år.

"Vi har såklart alltid en diskussion om policy, men jag väntar ingen betydande diskussion före mars eller troligen i mitten av året. Det (tillgångsköpen) väntas nu pågå till slutet av september och vi kommer att fatta nästa beslut relativt nära det", sade en källa.

Att de tyska regeringsförhandlingarna bröt samman i helgen har marknaden fortsatt tagit med ro, och euron har nu i stort återtagit det initiala tappet därefter.

Enligt en undersökning från INSA/Bild vill hälften av tyskarna se ett nyval, men jämfört med valresultatet är förändringarna i opinionen marginella.

USA-räntorna visade små nettoförändringar, med den tioåriga statsobligationen 1 punkt upp på 2,35 procent, inför Thanksgiving och vad som för många i USA är en långhelg.

Data på onsdagen visade att order varaktiga varor sjönk 1,2 procent i oktober, där flygorder tyngde. Kapitalvaror exklusive försvar och flyg sjönk 0,5 procent, om än att septemberutfallet reviderades upp till 2,1 procent (1,7). Leveranserna i denna kategori (som ingår i BNP-underlaget) ökade däremot 0,4 procent, väntat var 0,3 procent.

"Efter att ha expanderat i en snabb takt om nästan 9 procent annualiserat under såväl andra som tredje kvartalet, så ser investeringarna i utrustning ut att vara på väg mot ytterligare en stark ökning fjärde kvartalet. Vi tror därför på en BNP-tillväxt fjärde kvartalet på mellan 2,5 och 3,0 procent annualiserat", skrev Capital Economics i en kommentar.

Nyanmälda arbetslösa kom in nära prognos medan det definitiva Michiganindexet för november sjönk till 98,5 från 100,7, högre än preliminära 97,8. Inflationsförväntningarna drogs ned något.

Avgående Fed-chefen Janet Yellen varnade i ett anförande för att en alltför snabb takt i räntehöjningar riskerar att stranda inflationen under målet på 2 procent.

Hon sade att det funnits vissa tecken på att inflationsförväntningarna har sjunkit, men varnade samtidigt för att vänta för länge med normalisering då det kan försvåra Feds agerande vid nästa nedgång.

Dollarn tappade överlag, till 111:80 mot yenen och 1:3280 mot pundet. Brittiske finansministern Philip Hammond presenterade budgeten där regeringen sänker BNP-prognosen till 1,5 procent i år och 1,4 procent nästa år, från 2,0 respektive 1,6 procent i våras.

Budgetsaldot är förbättrat på kort sikt men försämrat på längre sikt. Mer pengar avsätts för att hantera brexit, och Hammond utlovar utökade satsningar på det eftersatta byggandet.

Svenska räntor steg 1 punkt medan kronan sammantaget stärkts 4 öre till 8:39 mot dollarn och 2 öre till 9:89 mot euron.

Riksbanken varnade i sin stabilitetsrapport för att hushållens höga och stigande skuldsättning i nuläget utgör den största risken för svensk ekonomi. Kombinationen stora lån till rörlig ränta gör att hushållen snabbt kan påverkas av stigande räntor och större boprisfall.

Det är därför viktigt att förslaget om skärpt amorteringskrav kommer på plats, men också med åtgärder inom bostads- och skattepolitiken som ökar motståndskraften.

Prisuppgången på bostäder har dämpats, och Riksbanken bedömer att bopriserna kommer att stiga i en långsammare takt framöver. Det är välkommet då det bidrar till en mer stabil utveckling på bostadsmarknaden och en långsammare ökning av hushållens skulder.

Riksbanken varnade även för att banksystemets exponering mot fastigheter gör det sårbart och att det är viktigt att de självförsäkrar sig. Vad gäller Nordeas flytt noterade de att banksystemet kommer vara stort även därefter, och att det är

viktigt att det inte leder till ökade risker genom minskade kapital- och likviditetskrav för banken.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -