DANSKE BANK
BOPRISFALL PÅ 15-20% MINSKAR INVESTERINGAR 30-40% (Direkt)

2017-11-22 11:16

STOCKHOLM (Direkt) Om de svenska bostadspriserna faller 15-20 procent skulle det kunna leda till att bostadsinvesteringarna minskar med 30 procent nästa år och med ytterligare 10 procent 2019.

Det skriver Danske Bank i en analys på onsdagen och bedömer att risken för ett sådant scenario är 35-40 procent.

Enligt banken skulle ett prisfall i detta härad innebära att värdet på hushållens bostäder minskar med 1.300-1.750 miljarder kronor och deras förmögenhet med 7,5-10 procent.

"Detta skulle sannolikt slå mot förtroendet och dämpa privatkonsumtionen", skriver ekonomerna.

Men ett prisfall skulle också kunna få positiva effekter på nettoexporten (ännu svagare krona, starkare exportmarknader och mindre import) och lageruppbyggnad.

"Vi ser ingen recession, men en tillväxt klart under trend", skriver Danske Bank.

De noterar att efter flera år med kraftigt stigande bostadspriser, tillsammans med stramare makrotillsyn, har bostadsköpkraften minskat den senaste tiden.

"Boprisindex ligger på sin lägsta nivå sedan 2008, trots att bolåneräntorna också ligger nära rekordlåga nivåer", skriver de.

Prisnedgången vi ser nu följer på en kraftig ökning av utbudet till försäljning, och de senaste indikationerna tyder på att prisnedgången för bostadsrätter i Stockholm accelererar och är ned 10 procent sedan en topp i augusti, enligt Danske Bank.

Men sjunkande bostadspriser utgör inte bara en risk mot tillväxten utan också mot inflationen.

Danske Bank konstaterar att Riksbankens senaste prognos förutspår bostadsinvesteringarna på cirka +20 procent i år, +3,5 procent nästa år och -1 procent 2020, samt att bostadspriserna fortsätter att stiga men i en långsammare takt än hittills.

Danske Banks slutsats är att Riksbanken kommer att få svårt att höja reporäntan som planerat och att andra QE-åtgärder kan bli aktuella vid någon tidpunkt samtidigt som kronan fortsätter att försvagas.

Deras prognos är att kronan ligger över 10 kronor mot euron de kommande månaderna, men kan komma att försvagas till över 10:10 och också vara svagare under en längre period än de nu räknar med.

Enligt banken har räntemarknaden ännu inte tagit tillräcklig hänsyn till en svalare bostadsmarknad.

När det gäller finanspolitiken bedömer de att ränteavdragen blir kvar och att de automatiska stabilisatorerna kommer att få verka.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Danske Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -