RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR STABILA, DOLLARN STÄRKS (Direkt)

2017-11-21 06:22

STOCKHOLM (Direkt) USA-räntorna har varit stabila efter svensk stängning på måndagen samtidigt som dollarn har fortsatt att stärkas något mot både yen och euro.

Tidigare på måndagen sjönk de amerikanska räntorna en aning på grund av den ökade politiska osäkerheten i Tyskland sedan förhandlingarna om en koalitionsregering brutit samman.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeir uppmanade samtliga partier att försöka hitta lösningar för att undvika nyval, men förbundskansler Angela Merkel sade att hon föredrar nyval framför att leda en minoritetsregering.

Räntenedgången blev dock kortvarig eftersom investerare räknar med att den tyska ekonomin är tillräckligt stark för att klara en period med oklart politiskt läge.

Analytiker i USA tror att veckan kan bli lugn eftersom USA-marknaderna är stängda på torsdag för Thanksgiving-firande och den enda viktigare ekonomiska rapporten är den över orderingången på varaktiga varor i morgon, onsdag.

I tisdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt nedåt, men tioårsräntan är 1 punkt upp till 2,36 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras den sedvanliga veckostatistiken från detaljhandelskedjorna samt försäljningen av befintliga bostäder i oktober.

Fed-chefen Janet Yellen meddelade på måndagskvällen att hon kommer att lämna Fed när hennes efterträdare svärs in.

USA:s president Donald Trump har nominerat Jerome Powell att efterträda Yellen, när hennes mandat löper ut i februari.

Asiatiska börser stiger på tisdagen, japanska räntor är svagt ned och yenen tappar mot dollarn.

Japans premiärminister Shinzo Abe sade till landets parlament att Bank of Japans fattar sina egne beslut om sitt obligationsköpsprogram och att han förutsätter att BOJ gör sitt yttersta för att nå sitt inflationsmål.

Han sade vidare att regeringens extra budget inte är ett svar på en ekonomisk nedgång, rapporterar Bloomberg News.

Statistik under natten visade att Sydkoreas export preliminärt steg med 9,7 procent under de första 20 dagarna i november jämfört med samma period året före.

Importen ökade med 14,0 procent.

Protokollet från Reserve Bank of Australias, RBA, penningpolitiska möte den 7 november visade att konkurrenstrycket både på detaljhandelns marginaler och kostnader väntas fortsätta ännu en tid. Samtidigt finns det en betydande osäkerhet kring när och hur snabbt lönetrycket kan öka och hur mycket detta kommer att addera till inflationstrycket.

RBA noterade speciellt att press på marginalerna från stark konkurrens och en snabbare uppgång än väntat i produktivitetstillväxten skulle kunna försena en genomströmning från stramare arbetsmarknadsförhållanden till inflationstryck.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 112:58 mot yenen, jämfört med 112:31 i går eftermiddag, medan euron i sin tur har tappat till 1:1739 mot dollarn, från 1:1746.

Kronan är 1 öre svagare mot dollarn och stabil mot euron.

Tisdagens europeiska makroagenda är tunn, med räntebesked från Ungern som en av få punkter.

Här hemma publicerar SEB en konjunkturprognos, HUI offentliggör "årets julklapp" och förste vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick deltar i paneldiskussion under rubriken "To regulate or not to regulate?" i Köpenhamn på eftermiddagen.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson träffar riksdagsjournalisterna.

               tisdag kl 6.20 (måndag kl 16.15)
               ==================================
USD/SEK    8:4881  (8:4816)  EUR/USD    1:1739  (1:1746)
EUR/SEK    9:9640  (9:9630)  USD/JPY    112:58  (112:31)
Jp obl 2    -0,20   (-0,20)  Jp obl 10    0,03    (0,04)
Ty obl 2    -0,71   (-0,72)  Ty obl 10    0,36    (0,36)
US obl 2     1,75    (1,73)  US obl 10    2,36    (2,35)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -