EU-TOPPMÖTE
SOCIALA RÄTTIGHETER SKA BEKÄMPA POPULISM (Direkt)

2017-11-16 15:59

BRYSSEL (Direkt) EU-toppmötet i Göteborg på fredag fokusera på hur sociala rättigheter, utbildning och kultur ska kunna bekämpa populism och missnöjespolitik.

Efter brexitomröstningen ijfol drog EU-länderna slutsatsen att motståndet mot EU, globalisering och ekonomins omvandling beror att stora grupper känner sig otrygga och utan del i samhällsförändringens vinster.

"Göteborgsmötet bör bli en milstolpe. Den europeiska pelaren för sociala rättigheter visar vårt åtagande att skydda jämlikhet, rättvisa och möjligheter för alla medborgare", sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande på torsdagen.

Han och statsminister Stefan Löfven står värdar för det sociala toppmötet på förmiddagen.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk är värd för en lunchdiskussion om vad EU kan göra för att stödja kultur och utbildning.

Utbildning är en nyckel för europeisk konkurrenskraft och medborgarnas anställningsbarhet.

I tider av oro och splittring ses kultur ha en viktig roll i samhällsutvecklingen till stöd för mångfald, demokrati och europeisk identitet.

"Vårt rika kulturarv gör oss till det vi är, européer. Det är vår plikt att stödja kultur och utbildningsutbyten så att folk med olika bakgrund kan lära känna varandra," skrev Donald Tusk i sitt inbjudningsbrev.

Arbetsmarknadsfrågor, utbildning och kultur beslutas till största del av EU-länderna nationellt och inte på EU-nivå. Avsikten är inte att införa ny lagstiftning eller mer överstatliga beslut, försäkrar EU-källor.

Meningarna går också i sär om arbetsmarknaden politiskt och mellan länderna. Toppmötets diskussion är tänkt att hjälpa EU-länderna hitta sina egna vägar till förbättrade modeller.

Mer konkret ska toppmötet diskutera om en resultattavla ska införas. Den ska jämföra länders utveckling på områden som social rörlighet, lika möjligheter på arbetsmarknaden, levnadsförhållanden, arbetsmarknadens struktur och socialt skydd.

Toppmötet väntas anta en deklaration om 20 principer om tillgång till arbetsmarknaden, rättvisa arbetsförhållanden, samt socialt skydd och inkluderande samhällen.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -