MAKRO
NÅGRA HÅLLPUNKTER PÅ TISDAGEN (Direkt)

2017-11-14 06:00

kl 8.00: Tyskland: BNP (prel) 3 kv

Väntas ha ökat med 0,6% q/q, samma takt som under andra kvartalet.

Commerzbank ser också en tillväxt på 0,6%. Även om detaljer dröjer så väntas statistikmyndigheten peka på att framförallt investeringarna i maskiner och utrustning stigit betydligt. Den uppmuntrande trenden från de senaste två kvartalen skulle därmed vara intakt.

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser oktober

Bostadspriserna har fått mycket uppmärksamhet på sistone, med tecken på överutbud och prispress på delar av marknaden. Valueguards HOX-index (för hela Sverige) sjönk 1,5 procent i september från augusti.

Nordea noterar att oktoberutfallet kommer att få mycket uppmärksamhet, och baserat på data från Booli Pro tror de på en nedgång totalt om 2,0% m/m, vilket skulle ge en årstakt på 3,5%, ned från 6,7% i september. I Stockholm väntas priset på bostadsrätter sjunka med 3,0% m/m.

Den nuvarande oron skulle kunna få bostadspriserna att sjunka ytterligare i november och få köparna att bli än mer avvaktande. Den kraftiga uppgången i byggandet har ökat riskerna, men detta är endast ett nödvändigt, men inte tillräckligt, villkor för en kraftigare priskorrektion.

"För att påverka bostadspriserna mer fundamentalt så kommer det troligtvis att krävas en förändring i hushållens bostadskostnader. Så länge som boräntorna förblir låga, vilket vi väntar oss även framöver, så är det trots allt svårt att se en mer markerad nedgång", skriver Nordea.

De tror därför på relativt stabila priser längre fram, även om riskerna ligger på nedsidan.

Även SEB och Swedbank har i analyser på senare tid pekat på att även om det kan bli en priskorrektion på kanske 5 procent det kommande året, så talar en stark arbetsmarknad, stigande disponibelinkomster, en dysfunktionell hyresmarknad och befolkningsökningen emot ett kraftigare prisfall.

kl 9.30: SCB: KPI oktober

Efter att ha överraskat på uppsidan fem månader i rad var KPIF-inflationen i september en liten besvikelse för Riksbanken.

Nu väntas enligt SME Direkts prognosenkät en nedgång till 2,0 procent i oktober från 2,3 procent i september, främst drivet av baseffekter från lägre energipriser men också då effekten från metodförändringen i paketresor, som förut dragit upp inflationen, nu klingar av. Riksbankens KPIF-prognos för oktober ligger på 1,9 procent.

kl 10.30: Storbritannien: KPI, PPI oktober

KPI-inflationen väntas stiga till 3,2% från 3,0% föregående månad, och därmed skulle BOE-chefen Mark Carney tvingas skriva brev till finansministern och förklarar varför inflationen ligger utanför toleransintervallet.

Bank of England antog i sin senaste inflationsrapport att KPI-inflationen skulle toppa på 3% i oktober, till följd av tidigare pundförsvagning och uppgång i energipriserna.

Inflationsprognosen längre fram var i stort oförändrad. Importpriserna får en allt mindre effekt på inflationen, men i stället ökar det inhemska inflationstrycket när lediga resurser tas i anspråk och lönetillväxten återhämtar sig.

BOE tycktes samtidigt tillfreds med marknadens antagande om ytterligare två räntehöjningar under prognosperioden.

kl 11.00: EMU: BNP (prel) 3 kv

Väntas ha ökat med 0,6% q/q i linje med det första estimatet. Andra kvartalet ökade BNP med 0,7% q/q.

EU-kommissionen reviderade nyligen upp sin prognos för BNP-tillväxten i euroområdet till 2,2% i år och 2,1% nästa år, från 1,7% respektive 1,8% i majprognosen. Tillväxten är därmed den bästa på tio år och konsumtion, sysselsättning, investeringar och en bättre omvärld ger stöd åt uppgången, medan riskerna ses som balanserade.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -