EU
SPURTAR MOT HANDELSAVTAL MED MEXIKO, MERCOSUR FÖRE NYÅR (Direkt)

2017-11-10 17:29

BRYSSEL (Direkt) EU:s handelsministrar gav på fredagen klartecken för EU-kommissionen att inleda slutspurten mot frihandelsavtal med Mexiko och Mercosur i Sydamerika före årsskiftet.

Det sade EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström till journalister efter handelsministermötet.

Tidigare i höst har Frankrikes president Emmanuel Macron förespråkat att slå av på takten med Mercosur. Men vid EU-toppmötet den 19-20 oktober fick hans mer försiktiga hållning inte stöd.

Mercosur består av Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay.

"Inget land sade att vi inte ska göra vårt yttersta för att slutförhandla med Mercosur. Vi har en realistisk chans att avsluta före årets slut", sade Cecilia Malmström.

Hon påpekade att Mercosur-avtalet har mycket stor ekonomisk betydelse. De fyra länderna har en befolkning på 230 miljoner och har inte något frihandelsavtal med något annat land.

En förhandlingsrunda har hållits i Brasilia denna vecka. Till nästa runda i början av december ska EU lägga ett nytt bud om Mercosurs tillträde till EU:s marknad.

Frankrike och många andra EU-länder vill hålla ned EU:s bud inom känsliga områden, som främst är nötkött, socker och etanol.

Sverige och andra frihandelsvänner argumenterade för ett mer generöst bud.

"Vissa medlemsländer tycker en del frågor är oerhört känsliga. Men ett avtal skulle öppna fantastiska möjligheter för tjänster, varor och upphandling", sade Cecilia Malmström.

EU-sidan vill å sin sida att sydamerikanerna erbjuder större tullfrihet. Mercosurs nuvarande bud ger tullfrihet på 87 procent av alla varor, jämfört med EU:s bud på 98 procent.

Det är viktigt att avsluta förhandlingarna i år eller möjligen en liten bit in på nästa år eftersom Brasilien sedan går in i en valkampanj.

Frihandelsavtalet med Mexiko är mindre kontroversiellt. Det är en uppdatering av ett befintligt avtal från 2000.

Före årsskiftet hoppas EU också avsluta frihandelsförhandlingarna med Japan. En preliminär överenskommelse nåddes i juli.

Den enda återstående frågan är investeringsskydd. Japan vill inte gå med på EU:s förslag om en permanent investeringsdomstol. Det är en modell som EU har införlivat i sina frihandelsavtal med Kanada, Vietnam och Singapore. Investeringsdomstolen ersätter det mycket kritiserade systemet privata tvistelösningspaneler, ISDS.

Förhandlingarna EU-Japan fortsätter och även här är målet att avsluta före årsskiftet.

EU är ännu inte beredd att ge upp tanken på ett enhetligt Japan-avtal med en investeringsdomstol.

"Om vi inte kan komma överens får vi se vad vi gör", sade Cecilia Malmström.

På mötet förberedde handelsministrarna också mötet för Världshandelsorganisationen WTO i Buenos Aires den 11-13 december.

EU:s handelsministrar hade dock inte så stort hopp om någon betydande överenskommelse i Buenos Aires. Målet är att få bort skadliga subventioner till jordbruk och fisk, öka transparens för småföretag och enas om regler för e-handel. Endast fiskesubventioner verkar vara inom räckhåll.

Ett stort frågetecken är hur USA kommer att agera, sade Cecilia Malmström. Hittills har USA inte deltagit i arbetet och president Donald Trump har en skeptisk inställning till WTO.

Enhällighet krävs för WTO-beslut, även om möjligheten finns till att lägga ned sin röst.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -