KI
JÄTTESTARKT FRÅN INDUSTRIN, INGA SIGNALER SVALARE BOMARKNAD (Direkt)

2017-10-27 09:40

STOCKHOLM (Direkt) Det som sticker ut i Konjunkturinstitutets barometer för oktober är "jättestarka" signaler från tillverkningsindustrin. Någon bostadsfrossa märks vare sig hos byggföretag eller hushåll, som båda i stället blev mer optimistiska i oktober.

Det säger Maria Billstam, chef för konjunkturbarometern på KI, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Det som sticker ut är de jättestarka signalerna från tillverkningsindustrin. Det är starkt på väldigt bred front. Nästan alla branscher ligger över sitt historiska medelvärde, vilket är ovanligt", säger hon.

Visserligen sjönk industrins konfidensindikator, till 121,1 från rekordhöga 124,8 i september, men det är fortsatt en historiskt mycket hög nivå och förra månadens stora uppgång var mer av en engångskaraktär.

Industriföretagen anger inte längre att det främsta hindret för ökad produktion är efterfrågeläget utan brist på maskin- och anläggningskapacitet.

"Företagen säger att de har byggt ut produktionskapaciteten, men de tycker fortfarande inte att den är tillräcklig utan planerar att bygga ut den ytterligare", säger Maria Billstam.

Hon noterar också att det är en stark sysselsättningsutveckling i alla branscher och att bristen på arbetskraft i näringslivet stiger, till den nästa högsta nivån någonsin.

Maria Billstam säger vidare att rapporterna om en svalare bostadsmarknad inte märks i barometern, tvärtom steg konfidensindikatorn hos både byggföretag och hushåll.

"Byggföretagen är fortsatt mycket optimistiska och hushållen har blivit mer optimistiska om både egen och svensk ekonomi", säger hon.

Hushållen tror att bostadspriserna stiger med 3,3 procent det kommande året, en nedväxling från 4,6 procent i september. Denna fråga ställdes nu för den sista gången.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -