SAAB
MYCKET STARK TILLVÄXT KRÄVER KAPITAL - VD (R) (Direkt)

2017-10-24 09:24

(Rättar från "andra" till "tredje" kvartalet i andra stycket)

STOCKHOLM (Direkt) Saab ser en mycket stark tillväxt framöver, med en omsättning som inom ett par år kommer att nästan ha fördubblats från fjolårets 22 miljarder till 40 miljarder kronor - och detta kräver kapital.

Det säger försvarskoncernens ledningsduo till Nyhetsbyrån Direkt apropå bolagets för närvarande negativa operationella kassaflöde: hittills i år minus 758 miljoner kronor, varav 315 miljoner kronor under det tredje kvartalet - trots positiva nettoresultat på ungefär lika stora belopp.

"Vi är inne i en exekveringsfas, och vi ser nog att den kommer att fortsätta under resten av året", säger finanschefen Magnus Örnberg, apropå att det första kvartalets positiva kassaflöde förbyttes till negativt under det andra - något som alltså upprepades under det tredje kvartalet.

"När vi har hög takt på vår exekvering blir det den effekten", besvarar finansdirektören följdfrågan om han väntar sig fortsatt negativt kassaflöde under det fjärde kvartalet.

Fluktuationerna i år har dock varit avsevärt lägre än under 2016, påpekar Magnus Örnberg och rabblar upp kvartalsvisa kassaflödesutfall från 2016 ur minnet.

Håkan Buskhe, vd, bryter in:

"Vi bygger ett nytt Saab. Vi har gått från drygt 20 miljarder till, om man ser till orderboken, en bit över 30 miljarder. Vi ser en mycket stark tillväxt i Saab framöver, med försäljning uppemot 40 miljarder de närmsta åren. Växer man så här mycket kräver det kapital", utbrister han och avfärdar farhågor om bristfällig kassagenerering och utdelningsoförmåga.

"Att vi inte skulle kunna ha en decent (hygglig, red anm) utdelning framåt… det är aktieägarna som bestämmer utdelningen, men vi har en mycket stark balansräkning, och den kommer vi att fortsätta stärka över tiden."

Magnus Örnberg utlovar ett starkare kassaflöde i takt med att Saab kommer in i en fas med "fysiska leveranser".

"Vi kommer in i den fasen under de närmaste åren", säger han och erinrar om Saabs utdelningspolicy om 20-40 procent av nettoresultatet.

"Den har vi som ledstjärna."

Martin Lindgren +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -