BONAVA
LIGGER RÄTT I FÖRSÄLJNINGSGRAD PÅ KONSUMENTSIDAN - VD (Direkt)

2017-10-24 09:27

STOCKHOLM (Direkt) Bostadsutvecklaren Bonavas försäljningsgrad på lägenheter till konsumenter ska i en normal konjunktur ligga runt 55-60 procent på konsumentsidan, det vill säga andelen sålt i pågående produktion.

Det säger bolagets vd Joachim Hallengren till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi ökar under det tredje kvartalet till 57 procent, från halvårsskiftets 53 procent, så vi ligger rätt. Därutöver har vi en del projekt som vi byggstartat strax före kvartalsskiftet utan att ha registrerat någon försäljning. Lägger man till försäljningarna i de projekten ligger vi närmare 60 procent", säger han.

Dels rör det sig om sedvanliga procedurer i Ryssland som lett till fördröjning av ett byggstartat projekt i S:t Petersburg (där försäljningsgraden var 29 procent för bostäder till konsumenter vid utgången av september).

Därutöver har Bonava produktionsstartat ett projekt i Kristineberg på Kungsholmen i Stockholm under det tredje kvartalet där affärer ännu inte registrerats.

"Men den första etappen har tagits emot väldigt väl", säger han och påpekar att Bonava sedan ett par år varit konsekventa med att inte köpa ny mark i Stockholms stad utan snarare sålt och satsat mer på utkanten av staden.

Däremot har bolaget valt att producera projektet i Kristineberg då det setts som en "produkt som passar oss att producera" som nu även tagits emot väl av marknaden, säger han.

Försäljningsgraden för bostäder till svenska konsumenter var 64 procent vid det senaste kvartalsskiftet.

"Det är lite lugnare därute men vi har fortfarande väldigt lite data. De två senaste åren på svensk bostadsmarknad ska man kanske inte se som de bästa referenspunkterna. Så länge jag har levt har de varit de bästa åren by far. Många verkar ha glömt vad som är en normal bostadsmarknad. Det är ett normalläge, och inget man ska oroa sig över, att det tar några veckor att sälja en bostad på andrahandsmarknaden", säger han.

Vidare pekar han på att Bonava väntat på en tid där inte nyproduktionsprojekt ska sälja slut direkt efter att det släpps på marknaden utan att det går lite långsammare med försäljning i städer som Stockholm och Uppsala.

Sverige är Bonavas största marknad sett till omsättning med drygt 40 procent under den senaste 12-månadersperioden. Tyskland var näst största marknad med 30 procent. Bolaget satsar på att effektivisera verksamheterna i Norden medan siktet är att växa i Tyskland, enligt bolagets strategiplan.

Bonava hade 9.861 bostäder i pågående produktion vid utgången av det tredje kvartalet. Av dessa svarade försålda projekt till investerare för 2.431 enheter.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Bonava B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -