SVERIGE
BANKKRITIK MOT ATT FI STÅR FAST VID SKÄRPT AMORTERING (Direkt)

2017-10-23 10:52

STOCKHOLM (Direkt) Bankföreningen är kritisk till att Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen alltjämt vill skärpa amorteringskravet för nya bolånelåntagare med höga lån i förhållande till inkomsten.

"Efter den omfattande och ovanligt skarpa remisskritiken bör Finansinspektionen tänka om och släppa förslaget", säger Bankföreningens vd Hans Lindberg i en kommentar till Finansinspektionens debattartikel i DN Debatt.

Bankföreningen betonar att bankerna redan använder skuldkvot som en viktig bedömningsfaktor vid kreditprövningen.

"Dessutom är Finansinspektionens förslag oerhört komplext och svårförståeligt för kunderna och sammantaget kommer de föreslagna reglerna att göra mer skada än nytta. De riskerar att särskilt drabba unga personer som ska ta sig in på bostadsmarknaden och äldre som vill förändra sitt boende", resonerar branschorganisationen.

"Förslaget förstärker även inlåsningseffekterna och innebär att rörligheten och konkurrensen på marknaden försämras", argumenterar Bankföreningen vidare.

Finansinspektionens förslag innebär att alla nya bolånetagare som lånar mer än 4,5 gånger sin inkomst före skatt ska amortera 1 procentenhet mer av bolånet per år än vad de skulle behövt göra i dag. Detta skulle gälla utöver redan befintliga amorteringsregler och även vid en belåningsgrad under 50 procent av bostadens marknadsvärde.

I förra veckan föreslog Finansinspektionen en senareläggning av det föreslagna införandet av det skärpta kravet till den 1 mars 2018. FI uppgav att myndigheten inte hade vägt in den senaste tidens signaler om en inbromsning på bostadsmarknaden i senareläggandet.

"Nej, det här beslutet handlar bara om att Bankföreningen och ett antal banker anser att det är tajt om tid för att få ordning på IT-system och rutiner", sade FI:s generaldirektör Erik Thedéen till Nyhetsbyrån Direkt i tisdags.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -