SEB
PENNINGMARKNADSAKTÖRER SER SENARE RÄNTEHÖJNING FRÅN RB (Direkt)

2017-10-23 10:34

STOCKHOLM (Direkt) En majoritet av aktörerna på den svenska penningmarknaden har senarelagt sina prognoser för när Riksbanken ska höja reporäntan för första gången jämfört med i september.

Det framgår av svaren i SEB:s återkommande enkät bland stora penningmarknadsaktörer, enligt ett kundbrev.

Nu tror endast 8 procent av de tillfrågade aktörerna att Riksbanken kommer att höja reporäntan före juli 2018. I september var andelen 52 procent. 38 procent räknar med att en räntehöjning kommer i juli 2018 eller tidigare (61 procent i september).

Nu räknar i stället en liten majoritet, 57 procent, med att Riksbanken kommer att höja räntan i juli eller september 2018. 91 procent av de tillfrågade tror att reporäntan höjs minst en gång före slutet av 2018 och 57 procent tror att räntan har höjts två gånger före årsskiftet 2018/2019. I september var det dock 80 procent av de tillfrågade som trodde på två räntehöjningar före slutet av 2018.

Beträffande veckans möte svarar 96 procent av aktörerna att Riksbanken kommer att lämna reporäntan oförändrad, de ser vidare en tämligen låg sannolikhet för att Riksbanken ska fortsätta med obligationsköpen efter årsskiftet - enligt svaren bedöms sannolikheten för en förlängning till i genomsnitt 33 procent.

En stor majoritet av de tillfrågade penningmarknadsaktörerna anser fortsatt att Riksbankens obligationsköp har försämrat marknadens funktion, men majoriteten har ändå minskat något jämfört när SEB ställde samma fråga i juli. Nu svarar 86 procent att Riksbankens köp har försämrat marknadsfunktionen, ner från 91 procent.

På en fråga om hur deltagarna tror att marknaden kommer att påverkas om Riksbanken avslutar obligationsköpen svarade 64 procent att den inte kommer att förändras medan 36 procent tror att det skulle innebära en förbättring.

SEB har också ställt frågor inför Riksgäldens nya lånebehovsprognos, av svaren framgår att 83 procent räknar med att emissionsvolymen av nominella statsobligationer 2018 kommer att sänkas från nuvarande 50 miljarder till i genomsnitt 42 miljarder kronor.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -