SEB
LÄGRE PROVISIONSNETTO VÄNTAS 3 KV JMF 2 KV - ANALYTIKER (Direkt)

2017-10-23 13:38

STOCKHOLM (Direkt) Banken SEB väntas redovisat ett lägre provisionsnetto för det tredje kvartalet, jämfört med det andra kvartalet, i spåren av en lägre aktivitet på finansmarknaden.

Det framgår av analytikerkommentarer som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av inför onsdagsmorgonens rapport.

Enligt SME Direkt väntas SEB:s totala intäkter ha varit 10.976 miljoner (10.795) och rörelseresultatet summerat till 5.278 miljoner kronor (5.229) för det tredje kvartalet.

Bland enskilda intäktsrader väntas provisionsnettot ha varit 4.293 miljoner kronor (4.048), mot 4.691 miljoner kronor i det andra kvartalet.

"Till följd av den lägre marknadsaktiviteten och med en låg volatilitet som också har pressat, väntar vi oss att avgifts- och tradingraderna rör sig mot mer normaliserade nivåer, efter ett starkt andra kvartal", skriver Morgan Stanley, som ser viss nedsidesrisk mot konsensus, i en analys.

Tradingnettot väntas summera till 1.514 miljoner kronor för det tredje kvartalet (1.915) efter 1.461 miljoner kronor i det andra kvartalet.

"Vi förväntar att tradingnetto i stort sett varit detsamma som under det andra kvartalet och att det legat över guidningen om runt 1,4 miljarder kronor per kvartal", framhåller Goldman Sachs.

Handelsbanken var först ut med rapport av de svenska storbankerna och redovisade en sekventiell minskning av såväl provisionsnetto som tradingnetto och hänvisade främst till att sommarmånaderna är säsongsmässigt svaga. Handelsbanken redovisade samtidigt en större räntenettoökning än väntat, hjälpt av lägre finansieringskostnad när gamla obligationslån löpt ut, och talade om en stabil marginalutveckling generellt.

"Under de senaste 20 kvartalen har SHB:s och SEB:s justerade resultatutveckling korrelerat mer än 60 procent", påpekar Deutsche Bank i en analys och lägger till att det är störst korrelation mellan de nordiska storbankerna tillsammans med korrelationen för Nordea och Danske Bank.

SEB:s räntenetto väntas ha rört sig upp till 4.951 miljoner kronor i det tredje kvartalet (4.657), enligt SME Direkt efter 4.913 miljoner i det andra kvartalet.

Morgan Stanley tror inte att företagslåneefterfrågan kommer att ta fart inom den närmaste tiden, trots den starka ekonomiska utvecklingen i Sverige.

"Vi ser möjligheter till att det kan förbättras när vi blickar framåt", skriver Morgan Stanley.

Deutsche Bank är inne på samma bana. Den tyska storbanken påpekar att SEB är den svenska bank som är minst känslig för en eventuell försvagning på bolånefronten men däremot gynnas mest när företagsutlåningen väl tar fart.

SEB:s rapport för det tredje kvartalet väntas klockan 7 på onsdagen den 25 oktober med efterföljande presskonferens klockan 9 samt telefonkonferens klockan 13.30.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


SEB A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -