EU
KOMPROMISS OM DIGITALSKATT SKJUTER PÅ AVGÖRANDE (Direkt)

2017-10-19 22:52

BRYSSEL (Direkt) EU-toppmötet nådde på torsdagskvällen en kompromiss om beskattning av digitala företag som skjuter frågan på framtiden.

På så vis blev de båda lägren nöjda - de länder som vill agera snabbt inom EU och de som vill ta sig tid att nå en internationell överenskommelse inom OECD.

EU-ledarna var i alla fall ense om vikten av att alla företag betalar en rättvis andel bolagsskatt.

"Det är inte acceptabelt att företag helt undgår skatt", sade statsminister Stefan Löfven vid sin presskonferens efter toppmötets första arbetssession.

Sverige, Danmark och Finland tillhör en grupp länder som är skeptiska till en digital skatt på EU-nivå, särskilt om det blir en omsättningsskatt. Flera andra i gruppen är lågskatteländer, som Luxemburg, Irland, Cypern och Malta.

Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel drev igenom att EU måste ta hänsyn till att spelplanen är rättvis "globalt sett" i linje med det pågående arbetet i OECD.

Samtidigt gladdes det andra lägret, med Frankrikes president Emmanuel Macron i spetsen, av att toppmötet bad finansministrarna att fortsätta diskutera olika beskattningsmodeller.

Ett alternativ är det franska förslaget av en omsättningsskatt på digitala bolag, som stöds av minst tio EU-länder. Ett annat alternativ är att digitala företag utan fysisk närvaro i ett land, men omfattande försäljning, ändå ska kunna beskattas där.

Stefan Löfven verkade känna större sympati för det senare förslaget än finansminister Magdalena Andersson gjorde vid ekofinmötena den 10 oktober och den 15-16 september.

"Vi var inte inne på den detaljnivån (att det räcker med digital närvaro) men det är det det handlar om", sade Stefan Löfven.

Magdalena Andersson sade i september att beskatta företag med stor digital närvaro i ett land (virtuellt fast driftställe) möter samma problem för Sverige som förslaget om en omsattnigsskatt.

Toppmötet gav också kommissionen i uppdrag att lägga förslag om digital beskattning "tidigt 2018".

Det är osäkert om detta infaller före eller efter OECD:s interimsrapport i april 2018 till G20:s finansministermöte om effekterna av digitaliseringen för bolagsbeskattningen.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -