VOLVO
ORDERSTYRKA SPÅS 3KV, FLASKHALSAR FORTS RISK- ANALYTIKER (Direkt)

2017-10-18 12:40

STOCKHOLM (Direkt) Volvo väntas ha fortsatt att dra fördel av förbättrad efterfrågan på huvudmarknaderna och pågående effektiviseringar. Samtidigt befaras tredje kvartalets lönsamhet fortsätta att hållas tillbaka av flaskhalsar i Volvos produktion, som överraskade med att under andra kvartalet pressa Lastbilars marginal, vilket tyngde aktien tillfälligt.

"Även om de underliggande marknaderna var starka under tredje kvartalet räknar vi med att Volvos utveckling fortfarande bromsas av de ihållande flaskhalsarna i komponentleveranser i det europeiska systemet", skriver Carnegie och förklarar att det ger högre kostnader samt hindrar Volvo att skruva upp produktionen i sina egna anläggningar.

Volvos vd Martin Lundstedt uppskattade i samband med halvårsrapporten att flaskhalssituationen skulle bli bättre tredje kvartalet, jämfört med andra kvartalet. Källor har dock uppgett för Dagens Industri att flaskhalsarna tredje kvartalet är värre än vad bolaget tidigare befarat.

Sedan förra rapporten har Volvo också kommit med nya finansiella mål, däribland att rörelsemarginalen ska överstiga 10 procent över en konjunkturcykel, vilket mottogs positivt.

Morgan Stanley räknar med att Lastbilars marginal tillfälligt pressas tillbaka under 9-procentsnivån, till 8,8 procent under tredje kvartalet.

"Den över 10-procentiga lastbilsmarginalen som behövs för att nå 10 procent genom cykeln är fortfarande beroende av den framtida cykliska utvecklingen", skriver Morgan Stanley.

Nordea tror dock att Volvos nya fokus på löpande förbättringar, tillväxt i eftermarknadsförsäljningen och högre kapitaleffektivitet kompenserar för de stora svängningarna på slutmarknaderna. Banken flaggar också för att den starka trenden möjliggör extra återföringar till aktieägarna.

"Tack vare rekordstarka kassaflöden och en överkapitaliserad balansräkning ser vi utrymme för extrautdelningar, eventuellt redan för 2017", skriver Nordea.

Viktiga punkter i rapporten:

* Rörelseresultatet, exklusive strukturkostnader, väntas öka till 6,2 miljarder kronor tredje kvartalet (4,8) med en rörelsemarginal på 8,2 procent (7,0), enligt SME Direkts sammanställning av tolv analytikers prognoser.

* Lastbilsmarginalen spås bli 8,5 procent (8,2).

* En fortsatt stark orderingång på lastbilar, som steg 11 procent första kvartalet och 22 procent andra kvartalet, ligger också i korten. Enligt SME Direkt spås orderingången ha ökat närmare 15 procent till 45.328 lastbilar tredje kvartalet.

* Guidning för 2018 års marknader, för lastbilar såväl som för anläggningsmaskiner, kan komma i niomånadersrapporten. Morgan Stanley tror inte att guidningen för 2017 ändras.

Synen på Volvoaktien är övervägande positiv bland analytikerna. Sju av de tolv analytiker som har lämnat sin rekommendation till aktien anser att den är köpvärd (köp/öka), fyra har neutral/avvakta medan en har sälj/minska.

Rapporten väntas fredagen den 20 oktober klockan 7.20. En presskonferens, som även webbsänds, inleds klockan 9.00.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Volvo B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -