SHB
ÖKNING ÖVRIGA KOSTNADER FÖRKLARAS AV IT-INVESTERINGAR - FC (Direkt)

2017-10-18 10:54

STOCKHOLM (Direkt) Att posten "övriga kostnader" ökar för Handelsbanken förklaras av bankens it-investeringar och anpassning av systemen för att möta nya regelverk.

Det sade Handelsbankens koncernfinanschef Rolf Marquardt under onsdagsförmiddagens rapportkonferens.

För koncernen summerade de "övriga kostnaderna" till 1.337 miljoner kronor under det tredje kvartalet. Det var 8 procent högre än 1.234 miljoner kronor under förra årets tredje kvartal. Även för januari till september har ökningen varit 8 procent, för att uppgå till 4.177 miljoner kronor (3.883).

Sammantaget uppgick kostnaderna i det tredje kvartalet till 4.611 miljoner kronor (4.312). Ökningen som rapporterades från året före var något lägre än en väntad uppgång till 4.647 miljoner kronor, enligt Inquiry Financials konsensus.

"Kvartalets kostnader var dock högre än väntat exkluderat valutaeffekter och en lägre Oktogonen-avsättning", säger Exanes analytiker Andreas Håkansson till Nyhetsbyrån Direkt.

Under det tredje kvartalet avsatte Handelsbanken 149 miljoner kronor till vinstandelsstiftelsen Oktogonen, att jämföra med 243 miljoner kronor i det andra kvartalet. Under förra året gjordes inte några dylika avsättningar.

"Avsättningarna baseras på vilket räntabilitetsförsprång vi har, vi har fortfarande ett inte alls obetydligt försprång men inte tillräckligt för full avsättning", sade Rolf Marquardt som samtidigt medgav att banken ännu inte har fullt facit i frågan för helåret 2017 hur Handelsbankens räntabilitet står sig emot konkurrenternas. I det tredje kvartalet var bankens räntabilitet på eget kapital 12,9 procent och för årets nio första månader har den varit 12,7 procent.

Handelsbankens sparprogram i Sverige fortgår enligt plan och banken är en "bra bit på väg i programmet".

Personalkostnaderna i Sverige har kommit ned med 8 procent, påpekade Rolf Marquardt under rapportpresentationen. För årets nio första månader var de svenska personalkostnaderna 2.580 miljoner kronor (2.804). Sparåtgärderna har förväntats vara fullt genomförda vid utgången av innevarande år och allt annat lika minska kostnadsnivån med 600-700 miljoner kronor per år, enligt bankens bedömning och det har hetat att omkring 50 till 60 svenska kontor kan komma att försvinna.

Sparprogrammet lanserades i rapporten för det första kvartalet 2016 och samtidigt reserverades 700 miljoner kronor, främst avseende förtidspensioneringar.

"Vi har använt en god del av de 700 miljoner kronorna, precis som tänkt", sade finanschefen även.

Vd:n Anders Bouvin påpekade att bankens brittiska och nederländska verksamheter samtidigt expanderar och att personalstyrkan ökar på de marknaderna. Rörande kostnaderna för IT-satsningar sade han att de dels är regleringsbetingade samt att det därutöver rör sig om "offensiva" satsningar.

"Vi ger inte någon prognos för it-kostnader, vi satsar för att ha nöjda kunder", sade vd:n som samtidigt resonerade att regleringstempot kanske inte kommer att vara detsamma i framtiden jämfört med vad det nu har varit under en tid.

Under årets nio första månader har kostnaderna i bankens brittiska verksamhet ökat med 4 procent i kronor till 2.208 miljoner kronor (2.128). Ökningen har varit 10 procent i pund och utöver att det varit ett led i att verksamheten expanderat förklaras ökningen även av kostnader för brexit-förberedelser.

Bland annat har Handelsbanken behövt att göra en del IT-investeringar lite snabbare än beräknat i Storbritannien i samband med brexit-förberedelserna, förde bolagsledningen fram.

"Det är investeringar som vi hade behövt göra förr eller senare i framtiden. Sen har vi nu behövt göra det lite snabbare", sade Anders Bouvin som samtidigt förde fram att IT-satsningar ger fördelar långsiktigt genom en förbättrad verksamhet.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -