GETINGE
RAPPORTEN ÖVERRASKADE NEGATIVT - SAMMANFATTNING (Direkt)

2017-10-18 14:27

STOCKHOLM (Direkt) Medicinteknikbolaget Getinges resultat var sämre än väntat i de tredje kvartalet 2017.

Resultatet pressades av både minskad nettoomsättning och ökade rörelsekostnader, som delvis är relaterade till arbetet med att förbereda den föreslagna utdelningen av affärsområdet Patient & Post-Acute Care (Arjo).

På Stockholmsbörsen fick Getinges siffror kalla handen och aktien var ned över 5 procent på torsdagseftermiddagen.

Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:

Resultat under förväntan. Getinges ebita-resultat före engångsposter hamnade på 659 miljoner kronor. Analytikerna hade i genomsnitt siktat på 903 miljoner kronor, enligt SME Direkt. Längre ned i resultaträkningen var det ännu större skillnad mellan utfallet och vad analytikerna hade räknat med.

Försäljning under, order lite över förhandstips. Omsättningen summerades till 6.696 miljoner kronor, SME-konsensus låg på 6.864 miljoner. Orderingången blev 7.334 miljoner kronor, lite över förväntade 7.199 miljoner.

Börsnotering av Arjo före årsskiftet. Arbetet med att förbereda en potentiell utdelning och börsnotering av affärsområdet Patient & Post-Acute Care, eller Arjo, fortlöpte väl i kvartalet. Det innebär att Getinges ambition är att genomföra utdelning och börsnotering före årsskiftet, förutsatt att styrelsen och en extra bolagsstämma fattar beslut om detta, skriver Getinge.

Tidigare hade Getinge sagt att en börsnotering för Arjo skulle ske senaste första kvartalet 2018.

Bedömning kostnaderna för notering kvarstår. Getinge upprepar att kostnaderna för den potentiella utdelningen och börsnoteringen av Arjo till uppskattas till 400-500 miljoner kronor. Av detta beräknas cirka hälften vara engångskostnader.

Upprepar tillväxtprognos. Getinge bedömer att den organiska omsättningstillväxten under 2017 kommer att vara "försiktig positiv" och det är en upprepning från vad bolaget angett tidigare. Enligt SME Direkt låg analytikernas snittförväntningar inför rapporten på en organisk tillväxt på +1,0 procent för helåret 2017. Utfallet under årets nio första månader är -0,2 procent.

Utmananade fjärde kvartal. Enligt vd Mattias Perjos kommer resterande del av 2017 att vara utmanande "dels för att det fjärde kvartalet är vårt viktigaste sett utifrån omsättning och lönsamhet, dels för att vi har stora projekt att slutföra innan vi går in i 2018".

Hechingen enligt plan. Vid Getinges produktionsenhet i tyska Hechingen, där situationen är komplex, fortlöper arbetet i enlighet med den reviderade plan som genomfördes i andra kvartalet 2017.

Presenterar långsiktig plan i november. Getinge kommer att presentera en långsiktig plan för bolaget i mitten av november, framgår i rapporten. Getinge har tidigare indikerat att det ska hålla en kapitalmarknadsdag under senare delen av 2017 utan att precisera.

Börsredaktionen +46 8 5191 7910, http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt


Getinge B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -