STORBRIT
TOPPMÖTET STARTAR EJ NY FAS I FÖRHANDLINGAR - LINDE (Direkt)

2017-10-17 10:34

LUXEMBURG (Direkt) "Alla vet" att det inte blir någon rekommendation vid EU-toppmötet på torsdag-fredag att starta brexitförhandlingar om det framtida handelsavtalet.

Middagen mellan brittiska premiärministern Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på måndagskvällen förändrade inte läget på något sätt.

Det sade EU- och handelsminister Ann Linde till journalister på väg in till EU-ministrarnas möte på tisdagen.

EU-toppmötet denna vecka väntas säga att en ny bedömning om "tillräckliga framsteg" har gjorts i förhandlingarna om Storbritanniens utträde för att samtalen om den framtida relationen ska kunna börja.

"Storbritannien måste bli mer precist. Om vi inte kan ta beslut i december skulle det vara väldigt, väldigt illa", sade hon.

"Men oftast ser det som mest utsiktslöst ut strax före genombrottet. Vi måste lyckas till december. Klockan går", fortsatte hon.

En tvistefråga bland de 27 kvarvarande EU-länderna är om toppmötets slutsatser ska skriva ut eller inte att de 27 ska starta interna förberedelser för nästa fas.

Sverige ligger på för att EU27 ska vara bra förberedda när det blir dags att tala om den framtida relationen, sade hon.

Belgiens utrikesminister Didier Reynders sade att EU27 väntar på konkreta förslag från Storbritannien.

EU-ministrarna ska också diskutera omlokaliseringen av Europeiska bankmyndigheten EBA och Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA från London.

Ann Linde var upprörd över att kommissionens utvärdering av det svenska EMA-budet var felaktigt. Enligt kommissionen klarar Sverige inte de tekniska kraven eftersom det skulle saknas wi-fi, kafé och toaletter för personalen.

Ann Linde betonade att det svenska budet är bäst av de 19 kandidaterna för patientsäkerheten. Men hon medgav att det var tufft för Sverige.

Röstningsproceduren kommer att bli komplicerad med en hel del taktikröstande och byte av tjänster.

EU-länder som inte har någon EU-myndighet ännu ansåg att de hade rätt till det nu. Slovakiens utrikesminister Ivan Korcok sade att det handlade om rättvisa.

Cyperns utrikesminister Ioannis Kasoulides sade att Cypern - som ett litet land i periferin - diskriminerades från början av kriterierna som antogs.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -