STORBRIT
FOKUS PÅ FRAMSTEG I DEC, BEREDD PÅ "NO DEAL" - LINDE (Direkt)

2017-10-17 18:44

LUXEMBURG (Direkt) Allt fokus ligger nu på att nå "tillräckliga framsteg" i brexitförhandlingarna till december.

Det sade EU- och handelsminister Ann Linde till journalister efter mötet för EU-ministrarna för de 27 kvarvarande EU-länderna på tisdagen.

EU-ministrarna förberedde EU-toppmötet på torsdag-fredag. Toppmötet kommer att konstatera att "tillräckliga framsteg" inte har nåtts för att starta förhandlingarna om det framtida handelsavtalet.

"Förhandlingarna (om utträdet) har visat sig mycket, mycket svårare än någon trodde. Vi måste förbereda oss på att det kan bli 'no deal'", sade hon.

Det är budskapet hon också har till svenska företag. Även om ingen vill det måste alla parter förbereda sig på att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

Den stora stötestenen är den finansiella uppgörelsen. Storbritannien har muntligen lovat att betala sin del av EU-budgeten 2019 och 2020.

Detta räcker inte på långa vägar för EU27.

"Det behöver inte vara en siffra. Men det behöver vara detaljerat. Vilka långsiktiga åtaganden som de 28 länderna har fattat beslut om kommer Storbritannien att uppfylla, som pensioner, u-hjälp och säkerhet?" sade Ann Linde.

Även på området EU-medborgares rättigheter i Storbritannien finns en hel del kvar. Men på det området finns goda förhoppningar om att kunna komma fram, sade hon.

I torsdags sade den brittiske brexitministern David Davis att han hoppades att EU-toppmötet ger chefsförhandlaren Michel Barnier ett bredare mandat, så att den framtida relationen kan börja diskuteras.

Så blir det inte, sade Ann Linde.

Michel Barnier sade vid sin presskonferens att förhandlingarna måste respektera ordningsföljden som har bestämts.

"Det blir mycket lättare att enas om den framtida relationen om man har kommit överens om villkoren för utträdet", sade han.

EU-toppmötet väntas ändå ge klartecken för att EU27 internt ska börja förbereda sig på nästa fas i förhandlingarna. På så vis ska man snabbt kunna komma igång med förhandlingarna om ett handelsavtal om utträdesdelen har nått tillräckligt långt.

"Det beror till stor del på den brittiska sidan", sade en EU-källa.

Michel Barnier tillbakavisade brittisk kritik att EU27 sinkade förhandlingarna. Han pekade på tidsförloppet, hur lång tid det har tagit mellan den brittiska folkomröstningen, notifieringen om utträdet, brittiskt nyval och sedan förhandlingsstarten den 19 juni.

Vid toppmötets middag på torsdagskvällen har brittiska premiärministern Theresa May bett att få ordet. Men EU27 väntar sig inga nya initiativ som kan påverka förhandlingsläget, sade en EU-källa.

EU-ministrarna diskuterade på tisdagen också flytten av Europeiska bankmyndigheten EBA och Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA från London. I stort sett talade alla länder med en kandidatstad för sin sak, sade Ann Linde.

Hon var rädd för att omröstningen inte kommer att bli rättvis och handla mycket om politik.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -