BOE
INFLATIONEN KOMMER TROLIGEN TOPPA ÖVER 3% - CARNEY (NY) (Direkt)

2017-10-17 13:08

(tillägg: stycke fyra och från stycke sju)

STOCKHOLM (Direkt) Inflationen kommer troligen att toppa över 3 procent i närtid, och en räntehöjning under de kommande månaderna kan vara lämpligt.

Det sade Mark Carney, chef för Bank of England, i en utfrågning i ett parlamentsutskott på tisdagen, rapporterar Reuters och Bloomberg News.

Han sade att det därmed är "mer troligt än inte" att han får skriva ett brev till finansministern och förklara varför inflationen ligger mer än 1 procentenhet över målet.

"Efter att ha använt mer lediga resurser, efter att ha sett vissa tecken på ett ökat inhemskt tryck, så är bedömningen hos majoriteten att en viss räntehöjning under de kommande månaderna kan vara lämpligt", sade han.

Mark Carney noterade att pundet till stor del drivs av förväntningarna om vilket brexitavtal Storbritannien kan uppnå.

BOE står inför en avvägning mellan att hantera en inflation över målet och att stötta jobben och ekonomisk aktivitet.

Penningpolitiken är expansiv medan finanspolitiken är åtstramande, och Storbritannien står inför en rad motvindar. Att bygga en "krigskassa" i räntetermer för framtida chocker skulle däremot inte vara i linje med inflationsmålet.

Han sade att BOE arbetar med scenariot om en "hård brexit", men själv tror att det i slutändan kommer att bli ett övergångsavtal.

Ett sådant avtal är verkligen i båda sidors intresse. Om Storbritannien skulle lämna EU utan ett avtal så skulle EU också lida brist på finansiella tjänster på kort sikt.

Han framhöll att BOE inte bör försöka åstadkomma omfördelningar i inkomsterna, och att de inte kan göra så mycket åt produktivitetstillväxten på längre sikt. Penningpolitiken är heller inte det främsta instrumentet för att hantera finansiell stabilitet. Det första hotet mot centralbankens oberoende är att tro att de kan göra mer än de kan.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -