STORBRIT
490 MDR GBP FATTIGARE ÄN ANTAGITS, EFTER REVIDERING (Direkt)

2017-10-16 14:55

STOCKHOLM (Direkt) Storbritannien är 490 miljarder pund fattigare än tidigare antagits och har inte längre någon reserv av utländska nettotillgångar som kan bidra till att ge skydd mot eventuella skador mot ekonomin från brexit.

Enligt statistikbyrån ONS revideringar av nationalräkenskapernas så kallade "Blå bok" har Storbritanniens internationella nettoposition för investeringar kollapsat från ett överskott på 469 miljarder pund till ett nettounderskott på 22 miljarder pund - motsvarande en fjärdedel av BNP, skriver tidningen Irish Independent.

Tidningen konstaterar att de reviderade siffrorna visat att landet äger långt färre internationella tillgångar och är skyldigt mycket mer till utländska investerare än vad som tidigare antagits.

"Den effektiva nedskrivningen av värdet på 'UK plc' kan göra det svårare att skydda pundet och de brittiska skuldmarknaderna mot en 'rusning mot pundet' efter att Storbritannien lämnar EU", konstaterar tidningen.

ONS överskattade hur mycket finansiella tillgångar som britter äger utomlands och utländska investeringar I Storbritannien.

Företagsvinsterna var lägre än uppskattat och en stor andel antagna tillgångar hölls av företag som i själva verket var maskerade former av utlåning till brittiska hushåll.

Revideringen är besvärande med tanke på att de utländska direktinvesteringarna till Storbritannien har kollapsat, genom att rasa från netto 120 miljarder pund under första halvåret i fjol till ett nettoutflöde på 25 miljarder pund samma period i år.

Den uppenbara motståndskraften för dessa flöden strax efter brexit-omröstningen var en illusion, eftersom dessa åtaganden hade gjort tidigare.

Bank of New York Mellon har uppgivit att det har varit en markant försämring de senaste veckorna när det gäller köp av aktier och obligationer denominerade i pund från "riktiga" spelare som pensionsfonder och statligt ägda investeringsfonder.

Simon Derrick, bankens valutastrateg sade:

"Utflödena från Storbritannien började i mitten på augusti. De stora köparna försvinner".

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -