RÄNTOR/VALUTOR
STARKARE DOLLAR INLEDER VECKAN (Direkt)

2017-10-16 06:57

STOCKHOLM (Direkt) Dollarn har stärkts sedan i fredags med stöd av Yellen-kommentarer, medan USA-räntorna handlas något högre. Euron tyngs i viss mån av politisk osäkerhet, Asienbörserna stiger medan oljan är upp på ökad konfrontation i den oljerika provinsen Kirkuk.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen handlas 1 punkt upp på 2,29 procent. Dollarn har stärkts 111:90 mot yenen och 1:1810 mot euron, och dollarindex är upp till 93,14.

Dollarn har däremot i stort återtagit fallet efter det svaga KPI-utfallet för september i fredags, som även drog ned räntorna.

Fed-chefen Janet Yellen sade på söndagen att den amerikanska ekonomin förblir stark och styrkan på arbetsmarknaden talar för fortsatta gradvisa räntehöjningar trots en dämpad inflation.

"Vi kommer att ägna noga uppmärksamhet åt inflationsdata under de kommande månaderna. Min bästa gissning är att dessa svaga utfall inte kommer att bestå", sade hon.

Marknaden tolkar henne som att Fed fortsatt är på spåret att höja räntan igen i år, och enligt Bloomberg News beräkningar utifrån Fed funds-terminerna har sannolikheten för en decemberhöjning stigit till 77 procent, från 73 procent i fredags.

"Det främsta är Janet Yellens kommentarer på söndagen om hennes 'bästa gissning', och från de flesta av hennes kollegor, om att den låga inflationen inte kommer att vara ihållande. Huruvida den amerikanska senaten kommer att besluta om budgeten denna vecka kommer att vara en viktig faktor", sade Ray Attrill på National Australia Bank till Bloomberg News.

Senaten ska under veckan hantera ett hjälppaket om totalt 36,5 miljarder dollar för bland annat de orkandrabbade delstaterna, men också ta upp frågan om en förenklad budgetprocess.

Denna budgetresolution, som godkänts av representanthuset den 6 oktober, skulle öppna för att anta en ny budget med enkel majoritet.

Den politiska utvecklingen i euroområdet kan i viss mån tynga euron. Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont ska senast klockan 10 svara på Madrids krav om förtydligande, men svaret väntas enligt lokala media inte bli något tydligt ja eller nej om självständighet (denna gång heller).

I Österrike vann konservativa ÖVP och unge Sebastian Kurz väntas ta över som förbundskansler. Han vill inte ännu säga med vem han ska regera, men högerpopulistiska FPÖ ligger nära till hands.

"Politiken kan påverka euron på längre sikt. Men den nye österrikiske ledaren, även om han är emot immigration, ser inte ut att vara emot euron. På kort sikt är ECB:s policy sannolikt i fokus", sade Minori Uchida på Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ till Reuters.

ECB har sitt nästa rådsmöte den 26 oktober, då de väntas meddelad huvuddragen i en tänkt QE-nedtrappning. ECB-chefen Mario Draghi upprepade i helgen att ECB vara ihärdiga med sin penningpolitik och behålla en betydande stimulans.

"Vi har förtroende för att förhållandena kommer att fortsätta att förbättras, att inflationstakten så småningom kommer att gradvis konvergera… mot målet. Men tillsammans med förtroendet ska vi också ha tålamod för det kommer att ta tid", sade han.

Bloomberg News rapporterar, med hänvisning till källor, att ECB-rådet har identifierat ett tak på 2.500 miljarder euro för vad som är tillgängligt att köpa med nuvarande regler i QE-programmet. När köpen nu nått 2.280 miljarder euro så fokuserar diskussionerna på hur den återstående summan ska fördelas över tiden.

Vid IMF-mötet i Washington kändes tongångarna från förra veckans rapporter igen, med tillförsikt om tillväxten men behov av fortsatta reformer för att säkra denna. Låg löne- och pristillväxt talar för en fortsatt expansiv policy, samtidigt som det krävs åtgärder för att höja tillväxtpotentialen.

Pundet har gått sidledes mot dollarn sedan i fredags. BOE-chefen Mark Carney sade att han fortsatt ser en räntehöjning de kommande månaderna men ville inte ge någon mer specifik tidsram.

Premiärminister Theresa May är på väg till Bryssel för att försöka tina upp de fastfrusna förhandlingarna, och enligt Financial Times har hon uppmanat Angela Merkel att bryta dödläget och öppna för förhandlingar om läget efter brexit.

Data från Kina visade att KPI-inflationen sjönk som väntat till 1,6 procent från 1,8 procent, med lägre livsmedelspriser, medan PPI-inflationen steg mer än väntat till 6,9 procent, den högsta nivån på sex månader.

I veckan inleder kommunistpartiet sin partikongress och vi får även BNP-utfall tredje kvartalet.

På måndagens agenda står Empire manufacturing index från USA, som väntas ha sjunkit till 20,5 från 24,4.

Senare i veckan väntas även tyska ZEW-index och definitiv EMU-KPI, och från USA Philadelphia Fed index och industriproduktion. EU har toppmöte och i Japan är det parlamentsval på söndagen.

               måndag kl 6.45 (fredag kl 16.15)
               ==================================
USD/SEK    8:1192  (8:0963)  EUR/USD    1:1807  (1:1857)
EUR/SEK    9:5864  (9:5989)  USD/JPY    111:93  (111:89)
Jp obl 2    -0,14   (-0,14)  Jp obl 10    0,07    (0,06)
Ty obl 2    -0,73   (-0,72)  Ty obl 10    0,40    (0,42)
US obl 2     1,51    (1,51)  US obl 10    2,29    (2,29)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -