RÄNTOR/VALUTOR
EUROPARÄNTOR NED, DOLLAR NÅGOT STARKARE (Direkt)

2017-10-16 16:26

STOCKHOLM (Direkt) Euron tappade något på måndagen, bland annat efter viss osäkerhet kopplad till Katalonien.

Det katalanska styret hade till måndagsförmiddagen på sig att svara centralregeringen om huruvida de utropat självständighet eller inte, vilket den spanska regeringen krävt.

Carles Puigdemont skrev i sitt svar på måndagen att parlamentet efter folkomröstningen har ett mandat att utropa självständighet men valde att skjuta upp detta för att inleda en dialog med den spanska regeringen.

Han skrev att uppmaningen till dialog är ärlig menad och att dialogen bör ske de kommande månaderna. Han erbjöd spanske premiärministern Mariano Rajoy att mötas så snart som möjligt för att diskutera läget.

Centralregeringen uppgav i ett uttalande att det handlade om ett icke-svar vilket tolkas som ett ja. Därmed tas nu första stegen mot en aktivering av artikel 155, vilket skulle innebära att centralregeringen upphäver Kataloniens självstyre och tar kontroll över regionen.

Under eftermiddagen rapporterade katalanska medier att regionregeringen inte kommer lämna något besked innan torsdagens deadline.

Räntan på den spanska tioåringen sjönk omkring 3 punkter, i linje med övriga Europa.

Euron tappade till nivåer runt 1:1800 på måndagen från 1:1857 vid svensk stängning på fredagen.

"Allt handlar om ECB nu och Katalonien och Österrike diskonteras som lokala problem snarare än regionala problem", sade Thulan Nguyen, valutastrateg på Commerzbank, till Reuters.

Pundet tappade som mest omkring 0,29 procent på måndagseftermiddagen efter rapporter om att brexitförhandlingarna går mot kollaps. Vid svensk stängning hade valutan försvagats omkring 0,1 procent.

"(Rörelsen) handlar helt och hållet om det uttrycket, 'brexitkollaps'", sade Neil Jones vid Mizuho till Reuters.

"Korrelationen finns kvar - alla tecken på en hårdare brexit genererar betydande pundförsäljningar", sade han.

Enligt en källa med insyn i den brittiska regeringens hållning som Bloomberg News hade talat med var förhandlingarna på väg mot ett katastrofalt sammanbrott om inte EU denna vecka signalerar att man kommer att tillåta samtalen går vidare till handelsfrågor.

Källan uppgav vidare att premiärminister Theresa May tog en politisk risk när hon i sitt anförande i Florens förra månaden lovade att göra betalningar till EU-budgeten och göra upp om "skilsmässoavtalet". Hon behöver nu få något tillbaka innan hon kan göra nya eftergifter.

Dollarn stärktes något på måndagen, bland annat efter att Empire-index visade att affärsförhållandena för industrin i delstaten New York förbättrades i oktober jämfört med månaden före.

Index steg till 30,2, den högsta nivån sedan september 2014, från 24,2 månaden före.

"Vi fick en liten studs efter Fed Empire-data men dollarn trampar vatten på de här nivåerna", sade Micael Hewson, marknadsanalytiker vid CMC Markets, till Reuters.

Kronan tappade omkring 2 öre mot dollarn jämfört med fredagen, och stärktes 1 öre mot euron.

Vice Riksbankschefen Henry Ohlsson medverkar på måndagen vid en konferens anordnad av Medlingsinstitutet och sade enligt en sammanfattning av anförandet att penningpolitiken har bidragit till att inflationen i Sverige har kommit upp och konjunkturen är stark. Samtidigt behövs det fortsatt en expansiv penningpolitik för att inflationen ska kunna vara nära 2 procent även framöver.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 2 punkter till 0,85 procent.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -