EU-TOPPMÖTE
GER SKJUTS ÅT DIGITAL MKD, MEN EJ BREXIT (Direkt)

2017-10-16 16:12

BRYSSEL (Direkt) EU-toppmötet på torsdag-fredag väntas ge skjuts framåt åt EU:s digitala marknad och åt samarbetet kring försvarsmateriel.

Däremot väntas diskussionen om brexitförhandlingarna understryka dödläget.

Brittiska premiärministern Theresa May ägnar nu mycket kraft åt att i möten med andra EU-ledare försöka övertyga dem om att börja förhandla om den framtida relationen. På måndagskvällen äter hon middag med kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Men Storbritannien tros inte få någon draghjälp av något annat EU-land.

Åsiktsskillnaderna mellan de 27 kvarvarande EU-länderna är mycket små när det gäller brexit.

Striden på EU27-toppmötet på fredag - då Storbritannien inte deltar - verkar stå om man ska skriva in i slutsatserna att de 27 ska förbereda sig internt för fas två i förhandlingarna eller inte.

Tyskland och Frankrike vill att detta inte ska skrivas in i toppmötets slutsatser. Men de två vill ändå att förberedelser ska göras - det är bara sunt förnuft och normal verksamhet.

Spanien, Nederländerna och nordiska länder vill att det skrivs in i texten som en liten uppmuntran till Storbritannien.

En annan minimal åsiktsskillnad mellan EU27-länderna är om toppmötet ska nämna att en övergångsperiod efter det brittiska utträdet måste baseras på EU:s regelverk under EU-domstolens jurisdiktion.

Annars kommer EU27-toppmötet konstatera att förhandlingarna ännu inte har gjort "tillräckliga framsteg" för att börja samtal om den framtida relationen och en eventuell övergångsperiod.

Chefsförhandlaren Michel Barnier beskrev i torsdags läget som ett oroande dödläge.

Vid EU-toppmötet i december kommer EU-ledarna åter att ta ställning till om "tillräckliga framsteg" har uppnåtts, enligt utkastet till toppmötets slutsatser.

På torsdagen, då alla 28 EU-länder deltar, väntas toppmötet mana till högre takt i att fullborda en digital inre marknad.

Enligt utkastet till slutsatser ska toppmötet uppmana telekomministrarna och Europaparlamentet att försöka enas före årets slut om geoblockering, audiovisuella tjänster och en kodex för elektronisk kommunikation.

Senast i juni nästa år bör ministerrådet och parlamentet ha enats om fria dataflöden för icke personuppgifter, enligt utkastet.

Förhandlingar om upphovsrätt och reform av kontraktsrätt bör också skyndas på.

Vidare uppmanar toppmötet till samarbete för att bygga mycket snabba nät, både fasta och mobila, och samarbeta om spektrumanvändning. Utkastet betonar vikten av cybersäkerhet för att konsumenter ska våga använda nätet.

EU-kommissionen bör även föreslå en hållning vad gäller artificiell intelligens före januari.

Enligt utkastet ska toppmötet se ett behov av en rättvis beskattning av den digitala ekonomin, utan att gå in på detaljer hur den ska se ut. Finansministrarna arbetar med frågan.

Inom migrationsområdet väntas toppmötet säga att EU bör fortsätta på den inslagna vägen. Migrationsströmmarna har minskat kraftigt, men vaksamheten måste vara hög.

Inom samarbete om försvarsmateriel bör de första projekten få finansiering 2019.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -