EU
PARLAMENTET ANTAR HÅRDARE REGLER FÖR UTSTATIONERING (Direkt)

2017-10-16 18:54

BRYSSEL (Direkt) Europaparlamentets sysselsättningsutskott röstade på måndagen för hårdare regler för utstationerad arbetskraft.

Med röstsiffrorna 32-8 (och 13 nedlagda) godkände utskottet ett lagförslag till revidering av utstationeringsdirektivet från 1996.

"Lika lön för lika arbete på samma plats ska gälla från dag ett. Det är ett stort steg på vägen mot ett stopp för lönedumpningen i Europa", sade Marita Ulvskog (S) i en kommentar. Hon satt ordförande vid omröstningen.

"Nu har vi en verklig chans att återställa villkoren till tiden före lex-Laval", fortsatte hon.

Lagförslaget slår fast att utstationerade personer ska ha samma ersättning som lokalanställda, inklusive extra ersättning för smutsiga arbetsmoment. Logi eller transport kan inte heller dras av från ersättningen.

Vidare ändras reglerna för långvariga arbeten. En gräns sätts vid 24 månader för uppdrag, som dock kan förlängas.

En tredje del i lagförslaget är likabehandling av arbetskraft från bemanningsföretag och jämförbara tillsvidareanställda.

De stora traditionella partigrupperna ställde sig bakom förslaget. Förutom den socialdemokratiska gruppen stöddes förslaget av den konservativa EPP-gruppen, liberalerna i ALDE och de gröna.

"Efter 18 månaders intensiva förhandlingar har vi nått en gemensam position med tydliga rättigheter för mer än 2 miljoner utstationerade arbetare", sade Elisabeth Morin-Chartier, fransk konservativ, och ansvarig för EPP.

De grönas ansvariga Terry Reintke, från Tyskland, var nöjd:

"Alltför länge har kriminella och skrupelfria företag missbrukat utstationeringsreglerna för att exploatera arbetare. Nu har vi chansen att hitta en bättre balans mellan inre marknadens regler och sociala rättigheter", sade hon.

Emot röstade bland andra Frankrikes Nationella fronten. Ledamoten Dominique Martin sade att förslaget inte gick tillräckligt långt för att skydda inhemska arbetare.

Den 23 oktober ska EU-ländernas arbetsmarknadsministrar försöka enas om sin ståndpunkt i ministerrådet.

Därefter vidtar så kallade trepartsförhandlingar mellan ministerrådet, Europaparlamentet och EU-kommissionen för att förhandla fram en slutlig kompromiss.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

http://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -