BYGG
RISK NYPRODUKTION VÄNDER NED OCH HÄMMAR BNP - DANSKE (Direkt)

2017-10-16 17:06

STOCKHOLM (Direkt) Med en klenare bostadsprisutveckling finns det en klar risk att bostadsutvecklare drar ned på nyproduktionsnivån. Det kan i sin tur innebära att ett positivt BNP-bidrag byts ut mot ett negativt under kommande år.

Det säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Under de två senaste kvartalen har bostadsbyggandet bidragit positivt till BNP med omkring 1 procentenhet. Stannar utvecklingen av och bostadsbyggandet ligger kvar på samma nivå som i år är BNP-tillväxtbidraget nere på noll nästa år. Minskar byggandet till 2015 års nivå skulle det hämma BNP", säger han.

Att bostadsbyggandet ska mattas av från nuvarande nivåer ser han som möjligt vid en avmattad bostadsprisutveckling. Han ser dock inte någon större risk för en större negativ spiral.

"En möjlig sättning kan de allra flesta hushållen absorbera utan några större konsekvenser. Byggsektorn kan tänkas påverkas men den tar in mycket arbetskraft utifrån så det skulle därför troligtvis inte ge några större spridningseffekter", säger han med påpekande att vissa bostadsutvecklare däremot kan komma att få det tuffare.

För att det ska få större effekter på den svenska ekonomin skulle det krävas en större prisnedgång, bedömer han.

"Så länge inte offentliga organ spär på utvecklingen med sådant som ytterligare amorteringskrav, ett borttagande av ränteavdrag eller med en fastighetskatt", tror inte Michael Grahn på ett större prisfall.

Men om myndigheter skulle svara med ytterligare åtstramningar trots att bostadsmarknaden fortsätter att visa tecken på svagare förhållanden riskerar det att leda till en negativ spiral som påverkar arbetslösheten.

"Om folk börjar förlora sina inkomster skulle läget vara ett annat", säger han.

En inbromsning i bostadspriser kan tänkas ha en viss effekt på mer lyxbetonad konsumtion då förtroendeeffekten från antagande om ständigt stigande priser försvinner. Skulle bostadspriserna falla till exempel 10 procent från toppen skulle det enligt Danske Banks chefekonom kunna märkas i exempelvis något minskad spendering på restauranger.

"Den nedgången skulle dock kunna tänkas vara relativt begränsad i ett sådant läge. Ur tillväxtperspektiv skulle den direkta effekten av att bostadsutvecklare ställer in projekt och bromsar upp byggtakten vara tydligare", säger Michael Grahn.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -