GABATHER
HAFT PROBLEM HITTA MAXIMALA DOSNIVÅER - VD (Direkt)

2017-09-26 11:16

STOCKHOLM (Direkt) Aktietorgslistade Gabathers senareläggning av start av kliniska studier till det första halvåret 2018, från tidigare bedömning om denna höst, beror på problem att finna en maximal doseringsnivå av sitt preparat.

Det säger Bert Junno, vd på bolaget som utvecklar substanser för det centrala nervsystemet mot sjukdomar som demens och schizofreni, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Jag har aldrig riktigt varit med om att en substans inte visar toxicitet. Vi hittar ingen giftighetsnivå på varken mus/råtta eller hund. Djuren tolererar höga doser utan problem. För en lekman kan det verka som en bra situation, preparatet har ingen giftighet. Myndigheter ser dock gärna någon maximal nivå innan preparatet blir giftigt", säger han.

Bolaget ska nu genomföra en ny jämförande doseringsstudie med olika arter efter att ha haft problem i tester på hund att få läkemedlet att nå blodet ("på grund av en relativt låg biotillgänglighet av GT-002 i hund" som bolaget skrev i sitt pressmeddelande).

Bert Junno säger att bolaget, i spåren av dessa problem, varit i kontakt med myndigheter för att diskutera hur det ska gå vidare med sina tester. Efter diskussioner med läkemedelsverket i Finland har bolaget fått ett okej för att testa sitt preparat på andra arter än hund.

Närmast ska en ny jämförande doseringsstudie med olika arter genomföras i mitten av oktober. Därefter kan en 28 dagars studie i vald andra art genomföras.

"Bedömningen från början av året om att en klinisk studie skulle kunna starta denna höst var rimlig då. Vår nya bedömning om det första halvåret 2018 är satt ganska vitt i tid och jag känner en säkerhet i denna nya prognos efter diskussionerna med läkemedelsverket i Finland", säger vd:n.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Gabather - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -