RÄNTOR/VALUTOR
STARKA EU-INDIKATORER, FÅ DETALJER FRÅN MAY (Direkt)

2017-09-22 16:52

STOCKHOLM (Direkt) Europeiska statspappersräntor noterade endast mindre rörelser i fredagens handel. Euron stärktes mot dollarn under natten och i förmiddagens handel, men gav senare upp delar av förstärkningen.

Efter att asiatiska marknader reagerat med viss oro på ny skarp retorik från Pyongyang, vilket bland annat märktes i en markant dollarförsvagning mot yenen, var reaktionerna i Europa mer avvaktande med små rörelser såväl i börsindex som i statspappersräntor. Dollarn återhämtade samtidigt delar av den tidigare försvagningen mot japanska yen i den europeiska handeln.

Preliminära PMI-data i euroområdet för september på förmiddagen kom in överraskande starkt; industri-PMI steg till 58,2 från 57,4 (väntat 57,2), tjänste-PMI steg till 55,6 från 54,7 (väntat 54,8), vilket var den högsta nivån på 77 månader, och det sammanvägda indexet steg till 56,7 från 55,7 (väntat 55,6).

Chris Williamson, chefekonom vid IHS Markit, säger i en kommentar att euroområdet avslutade sommaren med ett "utbrott av aktivitet".

"Undersökningsdata pekar mot en BNP-tillväxt på 0,7 procent under tredje kvartalet, med tilltagande momentum som bådar gott för ett starkt slut på året", sade han.

Chris Williamson noterade samtidigt att den starkare euron angavs som orosfaktor för tillverkningsindustrin, men det verkar hittills endast haft en blygsam påverkan på exporten.

Commerzbanksekonomen Christoph Weil noterade i ett kundbrev att "euroområdets ekonomi blomstrar och inget verkar kunna stoppa det".

"Varken den något svagare globala efterfrågan eller eurons appreciering sedan i maj verkar kunna dämpa sentimentet i tillverkningsindustrisektorn. Givet dagens data kan vår prognos om en BNP-tillväxt på 1,8 procent 2018 visa sig vara för försiktig", skrev Commersbankekonomen, som nyligen höjde BNP-prognosen för 2017 från +2,0 procent till +2,2 procent.

Han konstaterade samtidigt att ECB lär välkomna fredagens data, som ger utrymme för rådet att presentera den "oundvikliga" neddragningen av tillgångsköpen 2018 som "fundamentalt motiverad".

Svenska statsobligationsräntor steg svagt i längre löptider på fredagen, tioårsräntan upp 1 punkt, till 0,89 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 44 punkter (42).

Euron stärktes 1 öre mot kronan, till 9:53, medan dollarn försvagades 3 öre, till 7:9576. TCW-index noterades oförändrat till 128,06.

Kronan försvagades en aning i den sena handeln efter uppgifter från Reuters om att den borgerliga oppositionen blockerar en utnämning av Karolina Ekholm som ny Riksbankschef efter Stefan Ingves. Enligt nyhetsbyråns källor kan ett alternativ i stället vara att Stefan Ingves får fortsätta, men med kortare mandatperiod. Övriga sannolika kandidater är vice riksbankschefen Per Jansson och Folksamchefen Jens Henriksson.

Brittiska pund försvagades under tiden som Storbritanniens premiärminister talade om brexit i Florens. Marknadsaktörer klagade till Bloomberg New om att talet var tunt i fråga om detaljer, men den brittiska valutan återhämtade ändå snabbt det mesta av försvagningen.

Amerikanska statspappersräntor vände något ner på fredagen efter att ha stigit svagt i USA på torsdagskvällen. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,25 procent, 1 punkt lägre än vid samma tid på torsdagen.

USA:s preliminära PMI för september visade en nedgång till 54,6 för det sammanvägda indexet, från 55,3 i augusti. Det var index för tjänstesektorn som backade medan industriindexet steg något jämfört med föregående månad.

Fedchefen i San Francisco, John Williams, sade på fredagen att ordet för dagen är "normalisering", och att marknaden förstår vad Fed försöker göra.

Han stöder helt den normalisering av balansräkningen som Fed nu har inlett, och han tror att det kan ta omkring fyra år innan nivån har nått en ny normal nivå. Han kan tänka sig en räntehöjning till i år och tre nästa år, men påpekade att tajmingen inte är det viktiga, och han tillade att han ser en Fed fundsränta på runt 2,5 procent som "det nya normala".

Esther George, Fedchef i Kansas City, noterade för sin del att beskedet om den inledande nedddragingen av Feds balansräkning på onsdagen hade mottagits väl av marknaderna. Hon tillade att hon generellt stöder en minskning av stimulanserna i små doser, men alltför långsamma steg riskerar att skapa finansiella obalanser.

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -