MAY
VILL EJ HA NYTT EU-AVTAL DIREKT FRÅN HYLLAN (Direkt)

2017-09-22 16:09

STOCKHOLM (Direkt) Storbritanniens beslut att lämna EU var ett uttalande om hur britter vill att demokrati ska fungera. EU kändes aldrig för britterna som en del av vår nationella historia.

Det sade Storbritanniens premiärminister Theresa May i ett tal i Florens på fredagen, enligt Reuters och Bloomberg news.

Hon sade dock att Storbritannien vill vara EU:s starkaste vän och partner, och premiärministern ser fram emot brexit med optimism.

Premiärminister sade att efter beslutet att lämna EU är frågan om båda sidor nu kan visa den kreativitet som behövs för ett nytt partnerskap, och om brexitförhandlingarna misslyckas gynnas bara de som motsätter sig våra värderingar.

Hon sade att inledningen av förhandlingarna har varit tuff, men konkreta framsteg har nåtts.

Premiärministern vill att EU-medborgare i Storbritannien ska få stanna, och att en det är en tydlig garanti för EU-medborgarna.

Hon sade att Storbritannien inte vill ha något avtal direkt från hyllan för det framtida förhållandet med EU, och att en modell liknande EU:s förhållande till Kanada varken skulle gynna Storbritannien eller EU.

Theresa May sade också att hon inte vill tariffer inom områden där sådana saknas i dag, och hon vill inte att Europadomstolen ska få avgöra dispyter.

Hon sade också att vill ha ett nytt kraftfullt avtal om säkerhetssamarbete med EU, och att EU har ett ovillkorligt åtagande om att stödja EU:s säkerhetsarbete.

Theresa May klargjorde också att Storbritannien kommer att upphöra att vara medlem av EU i mars 2019, och i mars 2019 kommer varken Storbritannien eller EU vara i position att implementera detaljer i det nya arrangemanget. En överenskommelse om det framtida partnerskapet kommer att ta tid att ratificera.

Hon sade att en period för implementering skulle ligga i Storbritanniens intresse, och under implementeringsperioden bör tillgången till båda marknaderna fortsätta på samma villkor.

Detaljer om implementeringsperioden bör avtalas så snart som möjligt, och Theresa May vill ha en garanti för implementeringsperioden och för att perioden kommer att vara tidsbegränsad.

Övergångsperioden efter brexit väntas bli ungefär två år.

Hon sade också att Storbritannien kommer att fullgöra sina budgetåtaganden så länge landet är medlem av EU, och landet kommer också att klara alla eventuella utfall av brexitsamtalen. Storbritannien kommer inte att söka orättvisa konkurrensfördelar genom att ändra regler.

Premiärminister sade vidare att om förhandlingarna misslyckas kommer det att bli ett förödande slag mot Europas framtid, och det är viktigt att samtliga involverade i förhandlingarna visar ledarskap och lyckas. Det är upp till EU:s ledare att sätta tonen.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -