NORDEA
FLYTT KAN LÅNGSIKTIGT GYNNA SVERIGE - PROFESSOR (OMS) (Direkt)

2017-09-14 06:48

(Omsändning: sändes första gången på onsdagenskvällen)

STOCKHOLM (Direkt) Nordeas flytt av sitt huvudsäte från Stockholm till Helsingfors kan långsiktigt visa sig vara bra för Sverige. Vid en eventuell framtida finansiell kris hade finansmarknaden tvivlat på den svenska statens finansiella förmåga att kunna stödja landets finanssektor. Det inte minst efter att Nordea genomfört sin "filialisering". Sammantaget finns det ingen anledning för svenska kunder att fly Nordea.

Det säger Dirk Schoenmaker, professor inom Banking och Finance vid Rotterdam School of Management samt "senior fellow" på Brysseltankesmedjan Bruegel, till Nyhetsbyrån Direkt.

Sedan årsskiftet är Nordeas verksamheter i Norge, Finland och Danmark filialer under det svenska moderbolaget.

"Med den nya filialstrukturen skulle hela bördan vid en potentiell räddning falla på hemlandet, med andra ord den svenska regeringen", säger han och påpekar att Nordea är en för stor bank för Sverige att hantera vid en eventuell kris.

Då inte heller Danmark är medlem i EU:s bankunion hade detsamma gällt för den danska staten om Nordea hade valt att flytta huvudkontoret till Köpenhamn.

Dirk Schoenmaker tänker sig att Nordeas val att flytta till Finland kan komma att bidra till att Sverige och Danmark går med i EU:s bankunion när de båda länderna nu börjat utreda frågan. Han har noterat kritiken från offentligt svenskt håll, såsom från Riksbanken och finansdepartementet, avseende Nordeas beslut att flytta. Men han tycker att det i praktiken är svensk offentlighet som har sig självt att skylla för att Nordea flyttar till EMU och - med det - bankunionsmedlemmen Finland.

"Vi har under lång tid argumenterat för att skandinaviska länder åtminstone borde ha ett samförståndsavtal om gemensam ansvarsdelning vid finansiella kriser", säger Bruegel-ekonomen och för fram att det hade kunnat vara ett alternativ i det fall länderna inte velat ansluta sig till euroområdets gemensamma skyddsnät.

Sammantaget tycker han att Nordea gör ett naturligt val genom att flytta till Finland. Även om inte bankunionen är fullt utbyggd ännu "rör det sig åt rätt håll", påpekar han.

"Insättningsgarantierna är fortfarande nationella men vid stora problem har Finland redan i dagsläget ett indirekt stöd från ESM genom bankunionsmedlemskapet, något varken Sverige eller Danmark har", säger han.

Dirk Schoenmaker har förståelse för varför Nordea har fått kritik från offentligt håll i och med att banken öppet har jämfört och valt mellan de olika ländernas skatte- och regleringssystem. Sverige kommer i och med beslutet att förlora intäkter för sådant som insättningsgaranti- och resolutionsavgifter från Nordea. Samtidigt blir Sverige kvitt ansvaret för en bank som bedöms vara globalt systemviktig.

"Det finns inte någon anledning för svenska kunder att lämna banken i och med beslutet", tycker han således.

Han påpekar vidare att Nordea, ironiskt nog, nu bara flyttar tillbaka till sin originalposition. När Nordea på 90-talet bildades genom sammanslagningen av svenska Nordbanken, finländska Merita, danska Unibank och en norsk bank hade moderbanken sitt säte i just Helsingfors. Det fram till 2003 då Nordea flyttade huvudkontoret till Stockholm.

Svenska kunder rapporteras nu lämna Nordea av ilska för flytten till det östra grannlandet. Men varken några finländska, danska eller norska kunder angavs fly banken till följd av Nordeas val till filialisering, säger han.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -