MAKRO
HÅLLPUNKTER PÅ TORSDAGEN (Direkt)

2017-09-14 06:00

kl 9.00: Valueguard: bostadspriser augusti

I juli steg Valueguards sammanvägda index för bostadspriserna i hela Sverige, HOXSWE, med 0,3% jämfört med föregående månad, sjönk 0,4% under den senaste tremånadersperioden och steg 9,5% under de senaste tolv månaderna.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, sade i en kommentar till julistatistiken att de betraktar bostadsmarknaden som stark och stabil.

"Sommarens låga volymer gör det spännande att se om efterfrågan ökar tillräckligt nu när utbudet exploderar. Nya utspel om skuldkvoternas koppling till amorteringskravet kan skapa turbulens", sade han.

kl 9.30: SCB: arbetslöshet augusti

Enligt SME Direkts enkät bland analytiker väntas arbetslösheten ha sjunkit till 6,3% i augusti, från oväntat höga 6,6% i juli (då väntades en nedgång till 5,9%).

Säsongsjustera spås arbetslösheten ha sjunkit till 6,7%, från 7,1% (även det klart över prognosen på 6,5%).

Swedbank noterar att arbetsmarknaden fortsätter att förbättras och räknar med en rekyl nedåt i arbetslösheten till (säsongsrensade) 6,8 procent i augusti. De tror att det ännu är för tidigt för arbetslösheten att börja trenda uppåt.

Antalet sysselsatta ökar stadigt samtidigt som arbetslösheten har fortsatt nedåt, även om den har planat ut något på sistone.

De tycker att en alltmer tilltagande arbetskraftsbrist talar för en successiv inbromsning på arbetsmarknaden.

kl 13.00: BOE: räntebesked

Commerzbanks Peter Dixon noterar att det är första gången sedan i mars som den penningpolitiska kommittén är fulltalig, med nio medlemmar. Men eftersom den ekonomiska bilden i stort sett är oförändrad jämfört med förra månaden så är det inte troligt att den penningpolitiska hållningen ändras.

Minst en medlem, Michael Saunders, väntas hålla fast vid sitt krav på höjd styrränta. I ett tal nyligen sade han att "inflationen har stigit klart över målet, medan den lediga kapaciteten i ekonomin har absorberats snabbare än väntat" och balansen mellan tillväxtoro och högre inflation är "bortom gränsen för vad jag kan tolerera".

Commerzbank-ekonomen tillägger samtidigt att ett överraskande element i BNP-utfallet för andra kvartalet var att hushållens konsumtion visade en svag tillväxt, vilket speglar att hushållens inte kan fortsätta att använda sitt sparande när inkomsterna pressas.

"Detta utgör en klar nedåtrisk mot tillväxtutsikterna, vilket troligtvis kommer att få MPC att hålla igen", skriver Peter Dixon.

Dessutom ligger inflationen inte långt från sin förväntade topp vilket också talar emot en stramare penningpolitik, speciellt eftersom lönetillväxten inte har svarat.

"Därför misstänker vi att Saunders syn på räntorna kommer att vara i minoritet en tid framöver", skriver han.

Credit Suisse tror att även BOE-ledamoten Ian McCafferty kommer att rösta för räntehöjning.

Den brittiska styrräntan ligger på 0,25 procent.

kl 14.30: USA: KPI augusti

I juli kom såväl KPI som kärn-KPI in något lägre än väntat, vilket satte press på både räntor och dollarn eftersom inflationsbesvikelsen fick förväntningarna om en till räntehöjning i år från Federal Reserve att dämpas.

Tre av de fyra senaste månaderna har KPI kommit in under prognos och inflationstakten successivt sjunkit från 2,7% till 1,6%, medan kärninflationen sjunkit från 2,2% till 1,7%.

För augusti spås en KPI-inflation på 1,8% och en kärn-inflation på 1,6%.

Credit Suisse-ekonomerna i New York räknar med en viss förbättring i hotellpriserna, som i juli registrerade det största fallet i seriens 50-åriga historia.

Orkanen Harvey bidrog till att höja bensinpriserna med 5,6% m/m säsongsjusterat, vilket bör medverka till att lyfta huvud-KPI med 0,3% m/m och till 1,9% y/y från 1,7% i juli, enligt Credit Suisse.

"Ytterligare en inflationsbesvikelse skulle allvarligt ifrågasätta möjligheten för en räntehöjning i december", skriver Credit Suisse i ett kundbrev.

De noterar att Fed-guvernören Lael Brainard i ett tal tidigare i veckan starkt manade till försiktighet beträffande ytterligare räntehöjningar med tanke på den svaga inflationen.

Ännu ett svagt KPI-utfall skulle förstärka hennes idé att den senaste tidens låga inflationsutfall kan drivas av nedtryckt underliggande inflation, snarare än mestadels tillfälliga faktorer.

"Enligt vår syn så bör kärninflationen gradvis förbättras de kommande månaderna, vilket skulle göra att Fed fortsatt är på rätt spår för en höjning i slutet på året", skriver Credit Suisse-ekonomerna.

Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -